У початок

Тіньовий флот для перевезення нафти з росії щомісяця «приростає» до 35 танкерів — CNN

росія збільшує обсяг танкерів для транспортування нафти, повідомляє CNN. За інформацією телеканалу, щомісяця тіньовий флот додає від 25 до 35 суден.

Усього для перевезення російської нафти використовується близько 600 танкерів (10% світового ринку). Раніше таку саму цифру називав Bloomberg.

Старший аналітик компанії Kpler Метью Райт ділить судна, що перевозять російську нафту, на дві категорії: «сірі» й «темні кораблі». Як уточнює CNN, «сірі кораблі» було продано європейськими власниками фірмам на Близькому сході і в Азії після початку торішнього повномасштабного російського наступу на територію України. «Темні кораблі» належать іранським і венесуельським компаніям.

Як уточнив Метью Райт, у більшості випадків «темні кораблі» відключають систему автоматичної ідентифікації, яка дозволяє визначити судна, їх габарити й маршрут, тому відстежити їх практично неможливо.

Попри те, що західні країни заборонили більшу частину імпорту російської нафти, заборони доставляти її покупцям для іноземних суден немає, зазначає CNN. За даними Kpler, на судна європейських власників у січні припало 36% обсягу торгових операцій із російською нафтою.

Після набуття чинності «стелею» ціни на морські постачання нафти більшість російського ресурсу, на який поширюється ембарго, переспрямували в Китай з Індією. За оцінкою Міжнародного енергетичного агентства, у грудні 2022 року експорт нафти і нафтопродуктів рф до Індії склав 1,6 млн барелів на добу (б/д). За інформацією Bloomberg, Індія купує у росії нафту з великим дисконтом, а після переробки спрямовує паливо в Європу. За даними The Wall Street Journal, такої системи дотримуються і країни Північної Африки.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти