У початок

Експорт нафтопродуктів з Індії в січні досяг мінімуму за 18 місяців

У січні 2024 року експорт нафтопродуктів з Індії в Європу впав до 18-місячного мінімуму. Про це свідчать дані, опубліковані аналітичною компанією Kpler.

Експорт дизельного пального з Індії в Європу в січні впав приблизно до 40 тис. барелів на добу (б/д). У грудні 2023 року він досяг рекордного рівня понад 287 тис. б/д. Відповідно загальний експорт нафтопродуктів з Індії в Європу в січні впав майже на 70% порівняно з груднем – до приблизно 111,5 тис. б/д — найнижчого рівня з липня 2022 року. Експорт нафтопродуктів країни в січні скоротився майже на 18% порівняно з грудневим рівнем – до 1,11 млн б/д.

Країни, які спостерігали стрибок у відвантаженні нафтопродуктів з Індії в січні порівняно з груднем, включають Саудівську Аравію, Австралію, Індонезію, Японію, Оман, Шрі-Ланку, Бангладеш та інші.

На думку експертів ринку, це зниження пов'язане з проблемами безпеки в регіоні Червоного моря. Кілька судноплавних компаній уникають маршруту через Суецький канал через триваючу напругу в регіоні Червоного моря. Протягом останніх кількох місяців кілька вантажних суден зазнали нападу з боку єменських повстанців-хуситів навколо протоки Баб-ель-Мандеб, яка веде до Червоного моря й Суецького каналу, утворюючи найкоротший шлях до Середземного моря і далі від Арабського півострова, Північно-Східної Африки й Аравійського моря.

Основне судноплавство тепер проходить значно довшим маршрутом навколо Африки через мис Доброї Надії. Більшість індійського експорту палива в Європу зараз іде навколо Африки, додаючи 15-20 днів до подорожі.

Після початку розв’язаної росією повномасштабної війни проти України Індія стала найбільшим покупцем російської морської нафти, а також основним постачальником палива в Європу. Індія – третій у світі споживач сирої нафти й залежить від імпорту, щоб задовольнити понад 85% своїх внутрішніх потреб. Проте країна є нетто-експортером нафтопродуктів, оскільки її переробні потужності, що становлять близько 5 млн б/д, перевищують попит на внутрішньому ринку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти