У початок

Експорт нафтопродуктів рф скорочується через зменшення потоків дизелю

Згідно з даними, зібраними Bloomberg від аналітичної компанії Vortexa Ltd, постачання нафтопродуктів з росії 18-24 грудня впали до 2,5 млн барелів на день (б/д). Це приблизно на 666 тис. барелів нижче від переглянутого показника за період до 11-17 грудня. Експорт нафтопродуктів знизився головним чином через падіння постачань дизельного пального, прямогінного бензину й мазуту.

Однак чотиритижневе середнє значення піднялося до найвищого рівня за понад сім місяців на тлі збільшення переробки нафти на російських НПЗ. Потоки нафтопродуктів з країни досягли 2,6 млн б/д за чотири тижні до 24 грудня, що на 157 тис. б/д більше, ніж минулого тижня.

Ринок нафти уважно стежить за російським експортом, щоб оцінити рівень його видобутку, оскільки москва припинила оприлюднювати офіційні дані про видобуток. На попередній зустрічі ОПЕК+ росія погодилася поглибити скорочення експорту наступного кварталу на 300 тис. б/д сирої нафти й на 200 тис. б/д постачань нафтопродуктів порівняно з базовим рівнем у травні-червні 2023 року.

Експорт дизельного пального й газойлю впав на чверть щотижня – до трохи вище 1 млн б/д, найнижчого показника за три тижні. До Південної Америки вантажів не спостерігалося, тоді як обсяг вантажів, що прямують на Близький Схід, підскочили до 13-тижневого максимуму.

Залишаються певні обмеження на експорт російського зимового дизельного пального, оскільки відтоки дозволені лише в тому разі, якщо паливо доставляється в порти трубопроводом, а нафтопереробники повинні зберігати щонайменше 50% виробленого ДП вдома.

Постачання нафти впали на 36% на тижневій основі – до 382 тис. б/д, найнижчого показника за три тижні. Обсяги в Азію скоротилися, а в Африку і на Близький Схід – зросли.

Експорт бензину й компонентів суміші впав до найнижчого рівня з середини жовтня – до 23 тис. б/д.

Тим часом постачання авіаційного палива зросли більш ніж удвічі на тижневій основі – до 106 тис. б/д.

Потоки мазуту впали на 17% на тижневій основі – до приблизно 692 тис. б/д, навіть якщо вантажі, що прямують в Африку, підскочили.

Постачання нафтопереробної сировини, як-от вакуумного газойлю, зросли на 73%, до 281 тис. б/д.

Обсяги вантажу й пункти призначення, ймовірно, буде переглянуто, якщо стане доступним більше портових даних або інформації про судно.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти