У початок

Експорт нафти з Венесуели 2023 року зріс завдяки послабленню санкцій США

Експорт нафти з Венесуели зріс на 12% минулого року, до майже 700 тис. барелів на день (б/д), оскільки Сполучені Штати послабили санкції, накладені з 2019 року на енергетичний сектор країни ОПЕК, згідно з даними й документами, з якими ознайомилося Reuters.

Збільшення показує вплив пом'якшення санкцій на експорт нафти країни і ступінь, до якого подальші прибутки можуть залишатися обмеженими необхідністю стабільної політики й капіталу для відновлення виробництва сирої нафти у Венесуелі, яке зростало повільніше, ніж експорт минулого року.

Згідно з даними моніторингу руху суден LSEG і документами PDVSA, Китай, який ніколи не призупиняв імпорту венесуельської сирої нафти через санкції США, торік залишався найбільшим пунктом призначення для венесуельської нафти, займаючи близько 65% середнього експорту країни на рівні 695 192 б/д.

США отримали 19% обсягів постачань, або близько 135 тис. б/д, у той час як країни Європи отримали 4%, а Куба імпортувала 8%. Країни, зокрема Бразилія, Колумбія й Панама, також отримали вантажі минулого року, свідчать оприлюднені дані.

Зростанню експорту також сприяли більш стабільний видобуток нафти протягом року і стрибок грудневих постачань. Загалом 46 вантажів вирушили з портів Венесуели, перевозячи 798 тис. б/д сирої нафти й палива, а також 376 тис. метричних тонн нафтопродуктів і нафтохімікатів за останній місяць року.

Відповідно до даних, наданих ОПЕК, видобуток сирої нафти у Венесуелі становив 794 тис. б/д до листопада, що є збільшенням порівняно з 716 тис. б/д 2022 року і 636 тис. б/д 2021 року.

Країна прагне перевищити 1 млн б/д у найближчі місяці. Зі слів аналітиків, мети буде досягнуто лише в тому разі, якщо ліцензію США, термін дії якої закінчується в квітні, буде продовжено. Раніше PDVSA встановила мету видобутку в 1,17 млн б/д 2023 року.

Венесуела імпортувала 59 595 б/д конденсату й палива в основному з Ірану і Сполучених Штатів 2023 року через нафтові свопи між PDVSA і діловими партнерами. Середній показник був нижчим за 78 170 б/д, отриманих 2022 року, оскільки нафтопереробні заводи (НПЗ) PDVSA змогли перезапустити ключові установки для виробництва моторного палива, зменшивши торік потребу в імпорті. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти