У початок

Експорт морської нафти з росії минулого тижня зріс до найвищого рівня цього року

Експорт морської нафти з росії підскочив в останній тиждень березня до 3,74 млн барелів на день, найвищого рівня цього року, незважаючи на те, що середні постачання у І кварталі були близькими до рівня, обіцяного росією своїм партнерам з ОПЕК+.

Відновлення минулого тижня відбулося на тлі ослаблення сильного вітру, який протягом останніх тижнів неодноразово перешкоджав завантаженню в головному тихоокеанському порту росії. Хоча ті попередні шторми все ще впливають на середні чотиритижневі потоки, їхній вплив зменшується. Згідно з даними відстеження руху танкерів, зібраними Bloomberg, менш мінливі показники постачань досягли найвищого рівня з початку листопада у період до 31 березня.

росія заявила, що скоротить експорт сирої нафти протягом І кварталу 2024 року на 300 тис. барелів на день (б/д) порівняно з їхнім середнім рівнем у травні-червні в рамках ширшої ініціативи ОПЕК+, щоб запобігти профіциту й підтримати ціни на нафту. Морські постачання за перші три місяці року перевищили цей рівень лише на 16 тис. б/д. Протягом ІІ кварталу москва відійде від скорочення експорту і зосередиться на планах виробництва, яким віддають перевагу інші члени групи.

Зростання постачань допомогло збільшити надходження москви від нафти, незважаючи на програму санкцій, спрямовану на обмеження можливості кремля фінансувати розв'язану ним повномасштабну війну в Україні. Валова вартість експорту сирої нафти зросла до п’ятимісячного максимуму на рівні $1,9 млрд за сім днів до 31 березня з переглянутого значення в $1,75 млрд за період до 24 березня. Середній чотиритижневий дохід також зріс приблизно на $110 млн — до $1,74 млрд на тиждень.

Більшу частину запасів російської сирої нафти Sokol, які накопичилися після того, як індійські нафтопереробники відхилили її, зараз вивантажено. Близько 9,1 млн барелів, половина від загального обсягу, було постачено на нафтопереробні заводи (НПЗ) в Китаї. Ще 7 млн барелів повертаються в Індію, хоча майже половина з них усе ще на танкерах, які стоять на якорі в індійських портах. Один вантаж було доставлено у Пакистан.

Це залишає лише 1,4 млн барелів, щоб показати призначення. Усі вантажі Sokol, завантажені в березні, прямували безпосередньо у Китай.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти