У початок

Експорт «газпрому» в Європу в І кварталі зріс на 32%

Згідно з даними Energy Intelligence, у І кварталі 2024 року експорт російського газу в Європу зріс на 32%, до 7,7 млрд кубометрів.

Зростання відбулося в основному через зниження експортних цін державного «газпрому», що допомогло єдиному російському експортеру трубопровідного газу конкурувати на ринках південно-східної Європи.

Через відносно низькі експортні ціни значне зростання обсягів постачань «газпрому» не призвело до зростання доходів у І кварталі цього року. За висновками Energy Intelligence на основі власної оцінки граничних цін, газовий гігант міг отримати приблизно $2,5 млрд за перші три місяці року, що на 34% менше, ніж за той самий період 2023 року.

У І кварталі 2024 року газопровід «Турецький потік» працював майже на 100% своєї пропускної здатності до Європи — 43 млн кубометрів на добу.

Більш вразливий до коливань цін, ніж український транзитний маршрут, «Турецький потік» постачив близько 3,9 млрд кубометрів у південно-східну Європу в січні-березні, що на 48% більше, ніж за рік, обмежуючи апетит до спотового СПГ в регіоні, зі слів ринкових оглядачів.

Дані відстеження суден від аналітичної компанії Kpler показують, що імпорт СПГ через грецькі імпортні термінали, основне джерело постачань СПГ у регіон, упав на 12% за рік – до приблизно 570 тис. метричних тонн, або 790 млн кубометрів, у І кварталі. Турецькі імпортні термінали скоротили імпорт СПГ на 26%, до 3,8 млн тонн.

Постачання через Україну також зросли на 18% за рік – до 3,8 млрд кубометрів у січні-березні, відновившись від низьких рівнів початку 2023 року, коли ціни «газпрому», пов’язані з хабом, були значно вищими за спотові, що спонукало покупців у центральній Європі мінімізувати закупки в російського гіганта за контрактами.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти