У початок

Експорт ДП з Близького Сходу в Європу зростає внаслідок зимового попиту

Експорт дизельного пального з Близького Сходу в Європу знову зростає після того, як у липні досяг восьмимісячного мінімуму, оскільки очікується, що скорочення запасів, обслуговування нафтопереробних заводів (НПЗ) і сезонне підвищення попиту взимку вимагатимуть збільшення постачань у Європу, оскільки росія залишається закритою через її війну в Україні. Про це свідчать дані відстеження руху суден і коментарі аналітиків.

Згідно з даними S&P Global Commodities at Sea, постачання в серпні зросли до 420 тис. барелів на добу (б/д) з 353 тис. б/д в липні, при цьому Саудівська Аравія залишається домінуючим постачальником. Зі слів аналітиків, обслуговування НПЗ у Європі, як правило у жовтні, може збільшити попит.

За даними прогнозу S&P Global, опублікованого 16 липня, експорт ДП й газойлю з Близького Сходу в Європу в середньому становитиме 598 тис. б/д в четвертому кварталі 2023 року порівняно з 557 тис. б/д в третьому кварталі й 485 тис. б/д в другому кварталі.

Згідно з джерелами, зростання цін на дизпальне в Європі, ймовірно, приверне більше барелів до регіону. З їхніх слів, у Червоному морі з Близького Сходу накопичилося дизельне пальне, яке, як очікується, спрямовується до Європи.

«Європа вперше наближається до зими без російського ДП, а також через важкий сезон технічного обслуговування НПЗ, ставки в Європі обмежені», — повідомило джерело на Близькому Сході, яке також очікує, що більше барелів з Близького Сходу буде спрямовано до Європи цієї зими.

Згідно з даними Insights Global, запаси дизпального й газойлю в нафтопереробному центрі «Амстердам-Роттердам-Антверпен» станом на 31 серпня досягли восьмимісячного мінімуму в 1,857 млн тонн, падаючи четвертий тиждень поспіль, після чого станом на 7 вересня відновилися до 1,921 млн б/д.

«У Європі відчуття сухості, — сказало джерело на ринку. — Це дивна ситуація, тому що попит слабкий, але існує надзвичайне очікування обмеження. Запасів немає, тому кожна невелика проблема стає дуже важливою».

Очікувалося, що Близький Схід стане ключовим джерелом постачань нових нафтопродуктів у Європу для заміни російських продуктів, на які ЄС запровадив ембарго 5 лютого після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

На Близькому Сході є нові НПЗ, включаючи НПЗ Al Zour у Кувейті потужністю 615 тис. б/д, НПЗ Kerbala в Іраку потужністю 140 тис. б/д й НПЗ Duqm в Омані потужністю 230 тис. б/д. Постачання ДП від Duqm, який почав тестування на своєму CDU в квітні, планується розпочати у вересні, хоча його буде спрямовано в Африку, повідомили джерела.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти