У початок

Експорт дизелю з Індії зріс у вересні, але впаде в жовтні

За даними енергетичної аналітичної компанії Vortexa, експорт дизельного пального в Індії зріс у вересні на 44% порівняно з попереднім місяцем і на 21% до вересня минулого року й становив близько 656 760 барелів на день (б/д). Аналітики й торговельні джерела пояснюють цей стрибок ремонтом нафтопереробних заводів (НПЗ) у Європі, що призвело до збільшення закупівель нафтопродуктів.

Крім того, споживання дизельного пального в Індії — опори транспортного й логістичного сектору — також знижується під час мусонів з червня по вересень. Фактично протягом серпня й вересня 2024 року внутрішнє споживання дизельного пального впало до рекордно низького рівня за 15 місяців і 24 місяці, відповідно, таким чином зберігши більше обсягів для експорту.

«З огляду на високий експорт дизпального до Європи протягом останніх місяців і відносно низький попит, регіон, ймовірно, накопичив достатні запаси. У поєднанні з перезапуском внутрішніх НПЗ темп імпорту дизельного пального у регіоні може сповільнитися найближчими місяцями», — сказала Серена Хуанг, керівник відділу аналізу Vortexa APAC.

«Посилення експорту було зумовлене слабким внутрішнім попитом через сезон дощів і відкритим дизельним арбітражем до Європи на тлі обслуговування НПЗ у регіоні. Оскільки внутрішній попит в Індії, як очікується, підвищиться з цього місяця (жовтень) і скорочується технічне обслуговування НПЗ у Європі, експорт дизельного пального з Індії в Європу може сповільнитися в найближчі місяці», — сказала Хуанг.

Високопоставлений чиновник нафтопереробника країни зазначив, що експорт із жовтня по грудень зазвичай нижчий, ніж із липня по вересень. Крім того, сектори FMCG і FMCD починають підготовку до Дівалі та інших свят, що призводить до активізації логістики й транспортування. Експорт також свідчить про зростання активності під час підготовки до святкового сезону на Заході.

«Однак цього разу ми очікуємо слабкі надходження від експорту через уповільнення економіки в Китаї й побоювання рецесії в Європі й США. Крім того, рентабельність перероблення була під напругою», – додав посадовець.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти