У початок

Експорт чистих нафтопродуктів з Китаю впав у вересні на 11%

Експорт чистих нафтопродуктів Китаю впав на 11,2% – до 3,72 млн тонн (1,03 млн б/д) у вересні з шестимісячного максимуму в серпні, показали дані Головного митного управління країни 18 жовтня.

Загальний експорт бензину, газойлю й авіаційного палива країни склав 31,89 млн тонн (927 тис. б/д) за перші три квартали, збільшившись на 58% у річному обчисленні через відносно низьку базу порівняння за той самий період 2022 року, показали оприлюднені дані.

Згідно з оцінкою S&P Global Commodity Insights, обсяг квот на експорт чистих продуктів у 4 кварталі може становити до 9,07 млн тонн (780 тис. б/д), якщо не буде виділено більше квот, враховуючи 39,99 млн тонн, виділених на 2023 рік.

Зі слів ринкових джерел, жовтневий обсяг експорту коливається від 3,8 млн тонн – до 4,1 млн тонн перед падінням у листопаді й грудні, враховуючи решту квот.

«Сильний товарний потік зумовлено гарною експортною маржею, головним чином за рахунок газойлю, приблизно 500 юанів за тонну ($9,18США за барель), — сказав пекінський аналітик. —  Ми не можемо виключити можливість збільшення асигнувань, навіть попри те, що вони невеликі, оскільки уряд може скоригувати політику будь-якої миті, коли це буде необхідно».

За перші дев'ять місяців експорт дизельного пального зріс на 118% порівняно з аналогічним періодом торік — до 10,84 млн тонн, що віддзеркалює слабше зростання внутрішнього попиту на паливо порівняно з бензином і авіаційним паливом.

У вересні експорт бензину зафіксував найглибше падіння порівняно з попереднім місяцем на 21% — до 1,09 млн тонн, попри стрибок на 64,7% порівняно з тим же місяцем торік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти