У початок

Досить, батьку, торгувати: імпорт розчинників забрав із бюджету 1 млрд грн

Також є російською мовою

Імпорт розчинників для лакофарбової промисловості (код УКТЗЕД 3814009090), що ввозяться переважно для кустарного виробництва бензину, у січні-листопаді 2021 р. становив 120 тис. т, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період торік (61,4 тис. т ). Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95» на основі спеціального дослідження.

У листопаді 2021 року імпорт паливних компонентів як розчинників зріс на третину порівняно з аналогічним періодом минулого року – з 8,9 до 12 тис. т.

Група «БРСМ», яка кілька місяців поспіль утримувала друге місце в рейтингу імпортерів розчинників, у листопаді повернулася на перший рядок з обсягом 1,8 тис. т. Нагадаємо, що ця група є виробником усіх високооктанових бензинів і альтернативного (спиртовмісного) палива з подальшого їхньою реалізацією через свою мережу АЗС.

Лідер минулого місяця — харківська компанія «Пром Хім», у свою чергу, опустилася на одну позицію й закріпила за собою друге місце з обсягом 1,7 тис. т. Цей оператор – спецімпортер розчинників для найбільшого в країні міні-НПЗ у селищі Мерефі Харківської області, що забезпечує пальним, зокрема мережу Моtto. За даними учасників ринку, великим отримувачем продукції міні-НПЗ у Мерефі є також мережа Brent Oil.

Третю позицію з 1,6 тис. т розчинників посіло ТОВ «Азарес». Згідно з відкритими даними, основним видом діяльності компанії є гуртова торгівля твердим, рідким і газоподібним паливом.

По 1,2 тис. т і 0,9 тис. т розчинників імпортували в листопаді компанії «ВТГ-Трейдінг» і «Метекс». Зазначимо, що перша постачає розчинники для чотирьох міні-НПЗ з орбіти мережі SunOil (Решетилівка, Богодухів, Васищеве й Кременчук).

Розчинники, що імпортуються (код УКТВЕД 3814009090), є сумішшю октанопідвищуючих компонентів, які використовуються при виробництві бензинів: МТБЕ, метанолу, толуолу, ортоксилолу, бутилового спирту і т.д.. Усі перераховані компоненти окремо обкладаються акцизним збором за «бензиновою» ставкою €213/1000 л, тоді як за кодом розчинників належать до безакцизних. Це стало можливим після внесення у травні 2020 р. спеціальної правки в Податковий кодекс України.

За розрахунками Консалтингової групи «А-95», за 11 місяців 2021 р. прямі втрати державного бюджету внаслідок імпорту безакцизних октанопідвищуючих компонентів як розчинників для лакофарбової промисловості сягнули 1,033 млрд грн.

Як повідомляв enkorr, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України для посилення боротьби з тіньовим обігом пального», який передбачає запровадження акцизного податку на імпорт усієї продукції, до складу якої входить бодай один підакцизний компонент.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти