У початок

Доходи росії від експорту нафти й газу впали до мінімуму за останній рік — ЗМІ

Через санкції доходи бюджету росії від експорту нафти й газу зменшилися до мінімуму з червня 2021 року попри зростання цін. Про це з посиланням на Bloomberg повідомляє «Бізнес.Цензор».

Зокрема нафтогазові доходи росії, які складають понад третину федерального бюджету, минулого місяця впали до 671,9 млрд рублів ($11,1 млрд), що майже на 13% менше, ніж у липні.

Порівняно з серпнем минулого року доходи рф від експорту нафти й газу знизились на 3,4%, хоча ціни на нафту марки Urals зросли майже на 10%.

російський мінфін пояснює падіння нафтогазових надходжень у серпні специфікою правил сплати податків. Виробники нафти в рф зазвичай сплачують податок на прибуток за попередній квартал у квітні, липні, жовтні й січні. У результаті надходження від цього податку забезпечили додатковий приріст доходів бюджету рф у липні на 306,3 млрд рублів.

Водночас агентство зауважує, що відмова деяких традиційних покупців у Європі від російської нафти змушує москву продавати її зі значною знижкою на азіатських ринках.

Загалом доходи федерального бюджету рф в серпні 2022 року знизилися приблизно на 11% у номінальному вираженні порівняно з серпнем 2021 року – до 1,83 трлн рублів.

Як зауважує російське інформагентство РБК, таким чином доходи бюджету росії у річному обчисленні падають другий місяць поспіль – у липні їхнє падіння досягало 26%.

Водночас інфляція у рф станом на кінець серпня становила 14%, тому з поправкою на інфляцію доходи бюджету знизилися б ще сильніше.

Попри те, що доходи федерального бюджету дещо зросли порівняно з липнем, коли вони становили 1,76 трлн рублів, другий місяць поспіль знижуються у річному вираженні одночасно і нафтогазові надходження федерального бюджету, й ненафтогазові.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти