У початок

Детінізація паливного ринку дасть змогу відмовитися від позик на будівництво доріг – експерт

Також є російською мовою

За рахунок детінізації ринку нафтопродуктів та акцизної реформи Дорожній фонд може отримати близько 30 млрд грн податків, які можна спрямувати на будівництво доріг, а не залучати гроші ззовні. Так прокоментував новину про випуск «Укравтодором» євробондів на $700 млн у своїй авторській колонці на «Ліга.Бізнес» директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Ставка дійсно непогана (6,25% річних терміном на сім років), хоча є й інші думки, на користь яких говорить і величезне перевищення заявок – їх було подано на $2,4 млрд. Та зараз йдеться не про це. Головне, що це нові борги України, яких і так вистачає», – вважає експерт.

За його словами, в контексті дорожнього будівництва кричущою є ситуація з тіньовим ринком нафтопродуктів.

«Основне джерело наповнення Дорожнього фонду – «паливний» акциз, близько 60 млрд грн на рік. Тим часом в країні працює більше 25-ти міні-НПЗ, які переробляють нафту і газовий конденсат, але чомусь отримують на виході не підакцизні бензин і дизпальне, а безакцизні розчинники, сольвенти й інші фракції», – пише експерт.

За розрахунками Консалтингової групи «А-95», нелегальне виробництво нафтопродуктів забирає з бюджету до 4 млрд грн акцизу на рік. Загалом же у 2021 році втрати внаслідок діяльності тіньового ринку нафтопродуктів складуть 22 млрд грн. Основна стаття втрат - махінації з кешем і документами на пальне при продажу через АЗС. Фіктивне споживання нескладно відстежити, адже його декларує купа компаній, у яких на балансі навіть немає автомобілів. Але Державна податкова служба мовчить, кажуть, бракує повноважень через ковід і накладений урядом мораторій на позапланові перевірки.

Ще одне джерело поповнення дорожнього фонду, на думку директора «А-95», – коригування ставок акцизного збору.

Він зазначає, що сьогодні ті, хто на бензині, платять у чотири рази більше акцизу в ціні, ніж ті, хто на скрапленому газі. Хоча використовують дорожню інфраструктуру ці машини однаково. Розрахунки показують, що уніфікація ставок на бензин, газ і дизпаливо дасть у бюджет країни понад 200 млн євро на рік, а це 6 млрд грн. Крім того, зниження акцизу на бензин виб'є економічне підґрунтя з-під міні-НПЗ.

«Як бачимо, тільки за рахунок детінізації ринку нафтопродуктів і «акцизної» реформи можна отримати під 30 млрд грн податків. Та й це ще не все. Зникнення бодяги і схем дасть імпульс компаніям легального сектора, які загалом добре сплачують податки. Сумарний ефект може бути дуже вражаючим», – підсумував Сергій Куюн.

Нагадаємо, за дорученням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля у всіх регіонах України відновилася кампанія з боротьби із нелегальним ринком нафтопродуктів. Очікувалося, що контролюючі органи відзвітують про виконану роботу в середині квітня, проте поки звіт переноситься на невизначений термін. Утім, на сьогодні видимих ​​результатів цієї боротьби немає.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти