У початок

Десятки танкерів з СПГ застрягли біля берегів Іспанії

Десятки суден зі скрапленим природним газом (СПГ) кружляють біля берегів Іспанії, не маючи можливості отримати місця для розвантаження, повідомляє «Європейська правда».

Європа стикається з перебоями у постачанні енергоносіїв через війну росії проти України і шукає альтернативні джерела постачання, включаючи СПГ. Але прибуття численних вантажів палива виявило в Європі брак регазифікаційних потужностей, оскільки заводи, які перетворюють охолоджене паливо назад в газ, працюють на максимальній межі.

Якщо найближчим часом цю прогалину не буде ліквідовано, ці судна можуть почати шукати альтернативні порти за межами Європи для розвантаження свого вантажу.

За даними трейдерів, аналітиків і джерел на СПГ-терміналах, знайомих із ситуацією, 17 жовтня біля берегів Іспанії і в Середземному морі дрейфують понад 35 суден, завантажених газом, причому щонайменше вісім суден стоять на якорі тільки в Кадиській затоці.

Цього тижня Іспанія пропонує лише шість слотів на своїх регазифікаційних терміналах для вантажів, повідомило джерело в галузі, що становить менше п’ятої частини від кількості суден, які стоять у черзі біля її берегів. Усього в країні шість терміналів.

У заяві, опублікованій пізно ввечері в понеділок, 17 жовтня, національний оператор газової мережі Іспанії Enagas заявив, що йому, можливо, доведеться відмовитися від розвантаження через брак потужностей на своїх терміналах. Він додав, що високий рівень зайнятості на регазифікаційних заводах країни, як очікується, збережеться щонайменше до першого тижня листопада.

Нестача регазифікаційних заводів або трубопроводів, що з’єднують країни, які мають такі потужності, з іншими європейськими ринками, означає, що СПГ, який перебуває на танкерах у відкритому морі, не може бути використано.

Іспанія має найбільші регазифікаційні потужності в Європейському Союзі, на її частку припадає 33% всього СПГ і 44% потужностей зі зберігання СПГ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти