У початок

Держрегулювання: бензин за 39,86 грн/л, ДП – за 42,31 грн/л

Міністерство економіки України 14 травня оприлюднило середню вартість бензинів обсягом 33,36 грн/л і дизпального – 35,31 грн/л, на підставі яких обчислюється гранична ціна реалізації пального на АЗС.

Порівняно з початком місяця розрахункова ціна на бензин зросла на 2,17 грн/л, на дизельне пальне — зменшилась на 32 коп./л.

З урахуванням граничних торгових націнок максимальна ціна на «звичайний» бензин для його продажу через мережу АЗС не повинна буде перевищувати 39,86 грн/л, на «звичайне» дизпальне – не вище за 42,31 грн/л.

Відповідно преміальні марки пального можуть реалізовуватися з 5%-ою надбавкою: бензин А-95 – за 41,85 грн/л, дизпальне – за 44,42 грн/л.

Зазначимо, що оператори можуть недотримуватись норми про цю надбавку і встановлювати свою ціну на пальне з покращеними показниками якості, але лише за умови, що разом із ним на АЗС реалізується «стандартне» пальне.

Як повідомляв enkorr, користуючись великим ажіотажем, викликаним дефіцитом на паливному ринку, окремі мережі АЗС продають пальне на 5-20% дорожче від встановлених державою граничних цін. Поряд із цим зростає кількість випадків відкритої торгівлі за спекулятивними цінами.

Раніше директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн висловив думку, що уряд має контролювати дотримання граничних цін на нафтопродукти задля захисту споживачів і збільшення кількості працюючих АЗС.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти