У початок

Держенергоефективності долучилося до Європейського альянсу чистого водню

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження (Держенергоефективності) приєдналося до Європейського альянсу чистого водню (European Clean Hydrogen Alliance). Про це йдеться на сайті агентства.

Альянс підтримує широкомасштабний розвиток водневої енергетики до 2030 року і є частиною курсу ЄС з декарбонізації промисловості.

«Ми розглядаємо розвиток водневої економіки як один зі стовпів відновлення України, її енергетичної трансформації й формування основи для декарбонізації економіки. Водночас критичність питання енергетичної безпеки як України, так і всієї Європи відкриває широкий обрій для тісної співпраці з партнерами ЄС», — заявив процитований сайтом голова Держенергоефективності Валерій Безус.

З його слів, Держенергоефективності разом із Міністерством енергетики опрацьовує шляхи побудови водневої економіки України в рамках робочої групи на базі міністерства, а також у відкритому діалозі з науковою, бізнесовою спільнотою і європейськими партнерами.

Міненерго приєдналося до Європейського Союзу чистого водню у червні 2021 року.

Як зазначили у Держенергоефективності, Європейська комісія у своїй водневій стратегії визначила Україну одним із пріоритетних партнерів у майбутній водневій економіці Євросоюзу.

Крім того, Єврокомісія передбачає у плані REPowerEU створення кількох коридорів імпорту водню до ЄС, один із яких – саме з Україною.

«Членство в Європейському альянсі з чистого водню допоможе активізувати міжнародне співробітництво, обмін досвідом та інформацією про розвиток водневої енергетики в різних країнах. Також участь в альянсі сприятиме пошуку потенційних партнерів для здійснення проєктів з виробництва, транспортування, накопичення і використання водню», — зазначили в агенції.

Наразі членами альянсу є понад 1 500 організацій, зокрема понад 10 від України, серед них — Міненерго, ДП «НАЕК «Енергоатом», Оператор ГТС України, НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського» та інші.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти