У початок

Держдума обмежила дисконт на нафту Urals для розрахунку податків

держдума ухвалила у другому і третьому читанні закон, який з 1 квітня поточного року обмежує дисконт на російську нафту марки Urals щодо ціни на Brent для розрахунку нафтових податків.

Документ змінює порядок визначення котирувань російської нафти, що використовуються для розрахунку податку на видобуток корисних копалин (ПВКК) при видобутку нафти, податку на додатковий дохід від видобутку вуглеводневої сировини та акцизу на нафтову сировину.

Якщо нафта Urals у квітні буде дешевшою за еталонну нафту Brent (котирування North Sea Dated) більш ніж на $34 за барель, то для розрахунку податків ціну на російську марку буде зафіксовано як вартість марки Brent, зменшену на $34. Аналогічно у травні вартість Urals для розрахунку податків визначать зі знижкою до Brent на $31 за барель, у червні — $28, а з липня — $25. Якщо дисконти на російську нафту будуть меншими за зазначені цифри, то податки розрахують виходячи з фактичної вартості Urals.

Перехідний період застосування дисконтів до ціни Brent дозволить нафтовим компаніям адаптуватися до нового порядку розрахунку податків з урахуванням котирувань Urals, пояснював мінфін рф.

Наразі ціна на російську нафту марки Urals розраховується на основі даних цінового агентства Argus. На ці котирування спирається мінфін росії при розрахунку експортного мита й нафтових податків. У жовтні Argus запустив нову систему оцінки вартості Urals на базі портів у росії, оскільки колишня стала нерелевантною через ембарго ЄС. Мінфін заявляв, що 2023 року продовжує використовувати котирування Argus, але в першому кварталі розгляне доцільність переходу на інші котирування.

Закон має набути чинності з 1 квітня 2023 року, але не раніше ніж за місяць з дня його офіційного опублікування.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти