У початок

Російські експортери зважують вплив скорочення видобутку нафти — Energy Intelligence

Рішення росії скоротити видобуток нафти в березні на 500 000 барелів на день, ймовірно, матиме обмежений вплив на експорт сирої нафти в країні, доки нафтові компанії продовжуватимуть успішно продавати свої барелі зі знижкою. Натомість очікується, що основний тягар скорочення ляже на нафтопереробний сектор країни, який вже постраждав від ембарго на нафтопродукти та обмеження цін на нафтопродукти 5 лютого.

За даними Energy Intelligence, експорт сирої нафти з росії на ринки за межами колишнього Радянського Союзу в січні зріс до майже 4,9 млн барелів на добу завдяки поставкам з ключових експортних терміналів — Приморська та Усть-Луги на Балтійському морі, Новоросійська на Чорному морі та Козьміно на тихоокеанському узбережжі. — зросте майже до 3 млн б/д. Дані про доставку показують, що за перші 14 днів лютого ці поставки були на відносно високому рівні – майже 2,7 мільйона барелів на добу. Хоча ці показники нижчі порівняно з січневим рівнем, вони все ще більше майже на 500 000 барелів на добу порівняно з груднем 2022 року, першим місяцем ембарго ЄС і G7 і обмеження цін на російську нафту.

Більшість експертів очікує, що експорт російської сирої нафти залишиться досить незмінним у наступному місяці в основному через те, що нафтовим компаніям вдалося досить успішно перенаправити свої барелі із західних ринків. Дані про перевезення показують, що більша частина сирої нафти, яка доставлялася з російських портів Балтійського моря до середини лютого, прямувала до Індії та, меншою мірою, до Китаю, тоді як чорноморські поставки призначалися до Індії, Туреччини та Болгарії, остання отримала виняток від ембарго ЄС. На сході поставки з Козьміно спостерігали найбільше зниження в порівнянні з попереднім місяцем, незважаючи на стабільне відновлення китайського попиту на нафту.

Очікується, що російські потоки до Індії, Китаю та Туреччини — найбільших споживачів російських барелів на сьогоднішній день — залишаться високими завдяки привабливим цінам і стратегічній співпраці між Росією та цими країнами.

росія продовжує дивитися на інші ринки. До кінця березня Росія повинна узгодити основні умови поставок нафти в Пакистан. Раніше Ісламабад заявив, що Росія може постачати приблизно 35% загального імпорту країни в обсязі близько 190 000 барелів на день — або приблизно 67 000 барелів на день. Однак ціна буде проблемою.

Російський уряд нещодавно запропонував податкові поправки, які, ймовірно, змусять нафтові компанії домагатися зниження знижок на свої барелі, але оскільки ринок російської сирої нафти став досить туманним, незрозуміло, чи вплинуть ці податкові зміни на переговори між російськими експортерами та їхніх клієнтів.

Хоча заплановані скорочення виробництва, ймовірно, лише помірно вплинуть на експорт, вони можуть мати більш значний вплив на російські переробки. Зменшення постачань сирої нафти на російські НПЗ прогнозується вже в березні та квітні через планові ремонти.

Ще до запланованого оголошення про скорочення видобутку очікувалося, що санкції на продажі нафтопродуктів створять для росії більші проблеми. Збут нафтопродуктів за своєю суттю є більш складним, враховуючи складність фрагментованих ринків, різні регіональні специфікації та обмеження доставки.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти