У початок

Держава має посилити контроль за сплатою акцизу на пальне — експерт

Повернення акцизів на пальне додатково стимулюватиме діяльність міні-НПЗ, а отже можна очікувати зростання втрат державного бюджету. Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Зокрема він зазначає, що через високий видобуток газоконденсату, знищення легальних НПЗ і високі закупівельні ціни на імпорт (зліт світових цін плюс націнки закордонних постачальників плюс витратна логістика) відбувся ренесанс міні-НПЗ.

Цьому також сприяв дозвіл держави постачати на ринок пальне класів Євро-3 і Євро-4.

«Коли акцизу не було, це була проблема лише споживачів, бо низькоякісний продукт затопив усю країну (за винятком хіба що західної частини). Зараз з’являється акциз, який ці «вітчизняні виробники» сплачувати не збираються. Тому разом зі споживачем страждатиме й бюджет», — пише експерт.

На його погляд, державі необхідно покласти край цій практиці, особливо в умовах, коли податки формують оборонний бюджет країни.

«Нелегальні виробники мають або легалізуватись, або залишити ринок. Відповідні органи знають усі адреси», — підсумував С.Куюн.

За оцінками «А-95», зараз міні-НПЗ переробляють щомісяця мінімум 35 тис. т газового конденсату й нафти, з яких отримують біля 20 тис. т бензинів і 10 тис. т дизпального. За новими ставками акциз із такого обсягу становить 1,7 млрд грн.

Нагадаємо, торік обсяги переробки сировини на міні-НПЗ оцінювалися в 500 тис. т. Частиною цього виробництва був імпорт октанопідвищуючих безакцизних розчинників, який торік досяг 132 тис. т (зростання на 86% порівняно з 2020 роком).

Найбільшим імпортером стала компанія «Катма Груп» — спецімпортер нафтопродуктів для мережі «БРСМ-Нафта». Втрати акцизу на такому імпорті склали 1,1 млрд грн, загалом від діяльності міні-НПЗ – понад 5 млрд грн акцизу на рік.

Уряд неодноразово намагався придушити виробництво фальсифікату на міні-НПЗ і нафтобазах, але відчутних успіхів досягнуто не було.

Як повідомляв enkorr, учора, 21 вересня, депутати Верховної Ради підтримали в цілому законопроєкт 7668-д про повернення оподаткування пального.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти