У початок

Депутат пропонує Раді скасувати акциз на авіапальне

Депутат Олексій Мовчан («Слуга народу») зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких операцій із нафтопродуктами, який передбачає скасування акцизу на імпорт авіапального.

Текст документу опубліковано на сайті Верховної Ради.

У пояснювальній записці Мовчан зазначає, що в зв’язку з військовими діями на території України припинено авіаперевезення цивільною авіацією, а  споживання авіаційного пального здійснюється винятково для потреб Збройних сил України.

«З метою належного забезпечення авіаційним пальним Збройних сил України, які в умовах війни є єдиними його споживачами на території України, зменшення витрат держави на його придбання можливе шляхом встановлення нульової ставки акцизного податку на таке пальне», — йдеться в пояснювальній записці до проєкту закону.

Депутат також вважає, що за існуючих умов і воєнного стану оформлення податкових векселів при реалізації авіапального, зокрема постановлення на облік векселів у банківських установах і податкових органах передбачає поширення відповідної інформації серед значної кількості осіб і не сприяє збереженню таємниці обсягів забезпечення Збройних сил України пальним.

Згідно з проєктом закону, скасування акцизу буде діяти на період воєнного й надзвичайного стану в Україні.

Зазначимо, з 2019 року акцизний податок, який справляється з авіпального, як ввезеного на митну територію, так і виробленого в Україні, складає 21 євро/1000 літрів при оформленні податкового векселя. У разі його відсутності до вказаного податку застосовується підвищувальний коефіцієнт 10, тобто 210 євро/1000 літрів.

Нагадаємо, 15 березня Верховна Рада України ухвалила за основу і в цілому законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану». Одними із тимчасових податкових послаблень є скасування акцизу на пальне і зниження ставки ПДВ з 20% до 7%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти