У початок

Дефіцит нафтовидобутку в країнах ОПЕК+ досяг рекордних 3,58 млн б/д – Reuters

ОПЕК+ видобуває нафти на добу нижче від своїх цільових показників на рекордні 3,58 млн барелів на добу (б/д). Це становить близько 3,5% світового попиту, повідомляє Reuters із посиланням на дані альянсу нафтовидобувних країн.

Група, відома як ОПЕК, показала, що дефіцит пропозиції нафти в серпні був рекордним. Він на 24% перевищив липневий показник у 2,89 млн б/д у липні. Агентство зазначає, що досягти цільових показників група нафтовидобувних країн не може через хронічне недоінвестування галузі в Нігерії й Анголі і вплив західних санкцій на нафтовидобуток у росії.

Видобуток нафти в Нігерії в серпні впав нижче за 1 млн б/д – країна зіткнулася з масовими розкраданнями нафти з трубопроводів на тлі хронічної нестачі вкладень у нафтовидобувну галузь. Саудівська Аравія поряд з Об'єднаними Арабськими Еміратами має значні резервні потужності, які може бути введено в експлуатацію в найкоротші терміни в умовах будь-яких збоїв у світовому нафтовидобутку.

«Протягом кількох місяців Саудівська Аравія щосили намагалася виконати свою квоту і ясно дала зрозуміти, що вони будуть використовувати резервні потужності, що скорочуються, лише у разі реальної надзвичайної ситуації», — сказав агентству Тамаз Варга з PVM Oil.

На початку вересня росія, Саудівська Аравія й інші учасники ОПЕК+ вирішили скоротити видобуток нафти у жовтні на 100 тис. б/д, йдеться у повідомленні на сайті ОПЕК.

Параметри видобутку повернуться до рівня серпня. Збільшення видобутку на 100 тис. б/д у вересні було узгоджено лише на один місяць, підкреслив картель.

Засідання ОПЕК+ відбулося в умовах зниження цін на нафту через боязнь рецесії й уповільнення зростання найбільших економік світу, а також в очікуванні можливого відновлення експорту нафти Іраном у разі поновлення ядерної угоди, зазначав Reuters. Можливе обмеження ціни на нафту з росії і її ймовірні дії у відповідь можуть призвести до підвищення світових цін на нафту, попередили в записці аналітики Goldman Sachs.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти