У початок

Данія перевірятиме танкери з російською нафтою — Financial Times

Данія може почати інспектувати танкери з російською нафтою у своїх водах і блокувати їх у разі потреби, пише Financial Times із посиланням на джерела.

Зі слів співрозмовників видання, знайомих із ходом перемовин, що проходять у Брюсселі, основною метою стануть танкери, які не мають західної страховки. Огляд проводитиметься на підставі міжнародних законів, що дозволяють країнам інспектувати судна за наявності побоювань, що вони можуть завдати шкоди навколишньому середовищу.

Умови «стелі» цін на російське паливо передбачають, що західні страхові компанії можуть надавати послуги зі страхування перевезень нафти з рф тільки в тому разі, якщо вона продається за ціною, нижчою від $60 за барель. При цьому ЄС має підозри, що багато суден з російською нафтою не мають такої страховки, зокрема тієї, що покриває шкоду від витоків і розливу нафти, зазначає FT.

«Ключове завдання полягає в тому, щоб забезпечити дотримання правил страхування, — сказало одне з джерел. — Зараз це робиться лише частково. Прибережні країни мають право побачити докази».

Як пише FT, близько 60% морських постачань російської нафти здійснюється Балтійським морем, і весь цей обсяг проходить через територіальні води Данії. За оцінками видання, щодня через Данські протоки проходить близько 2 млн барелів російської нафти, що еквівалентно трьом танкерам класу Aframax.

Чиновники, до яких газета звернулася за коментарями, зазначають, що успіх ініціативи багато в чому залежить від здатності данських ВМС зупиняти й перевіряти танкери. Також виникає питання, що робити у разі, якщо судно відмовиться зупинятися.

Представник об'єднаного військового командування Данії заявив у відповідь на запит FT, що данські військові «не перевіряють документів або судна, що проходять через протоки, окрім випадків, пов'язаних із безпекою на морі».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти