У початок

МЕА підвищує прогнози для переробки нафти на 2023 і 2024 роки

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) підвищило свої прогнози на 2023 і 2024 роки приблизно на 160 тис.-170 тис. барелів на добу (б/д) у своєму останньому звіті 14 листопада.

Тепер воно очікує, що світові обсяги переробки сирої нафти зростуть на 1,9 млн б/д 2023 року й на 1 млн б/д 2024 року – до середнього рівня 82,6 млн б/д і 83,6 млн б/д відповідно.

МЕА також переглянуло у бік збільшення вересневі світові показники до 83,1 млн б/д на основі рекордно високих показників у Китаї на рівні 15,7 млн б/д, а також вищу активність нафтопереробки в ОЕСР порівняно з попередньою оцінкою.

Однак, за даними МЕА, вплив Китаю на річне зростання пропускної спроможності «зникне з наближенням 2024 року» через запуск нових потужностей в інших регіонах, включаючи Duqm в Омані та Dangote в Нігерії.

Згідно з даними S&P Global Commodity Insights, нафтопереробний завод (НПЗ) Duqm в Омані збільшує експорт, оскільки він продовжує нарощувати переробку після того, як його було запущено на початку 2023 року. Тим часом нігерійська компанія Dangote очікує своїх перших постачань сирої нафти в грудні від державної нафтової компанії NNPC. Згідно з даними S&P Global, кувейтський НПЗ Al-Zour також нарощував потужності цього року і незабаром оголосить про повне введення в експлуатацію.

«Нарощування нових потужностей у країнах-експортерах сирої нафти ще більше змінить потоки як сирої, так і товарної нафти на ринках і стане проблемою для тих НПЗ, яким бракує масштабу, захищеного внутрішнього ринку або які перебувають на високому кінці кривої витрат галузі», — заявили в МЕА.

МЕА також очікує, що світові НПЗ досягнуть нового річного піку в грудні в 84,2 млн б/д після падіння до «найнижчої позначки» в 81 млн б/д у жовтні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти