У початок

ConocoPhillips придбав Marathon Oil у рамках угоди на $22,5 млрд

Найбільший американський незалежний виробник нафти й газу ConocoPhillips 29 травня погодився купити Marathon Oil за $22,5 млрд, завершуючи останню в серії мегаугод в енергетичній галузі.

Протягом останніх двох років нафтогазова промисловість США переживає хвилю консолідації, оскільки компанії прагнуть збільшити запаси й досягти ефекту масштабу. Минулий рік був одним із найактивніших, коли було укладено угод на суму близько $250 млрд. Імпульс перейшов у цей рік, оскільки фондовий ринок продовжує розвиватися, а видобуток сланцевої нафти в США досягає нових рекордів.

«Ми наближаємося до періоду свого роду Shale 2.0, який більше пов’язаний із використанням технологій та ефективністю, аналітикою даних і деяким потенціалом рефраків, що дозволяє нам розширити інвентар першого рівня», — сказав генеральний директор ConocoPhillips Раян Ленс.

Згідно з підрахунками Reuters, пропозиція щодо всіх акцій становить $30,33 за акцію Marathon, це майже 15% премії до моменту закриття акцій у вівторок. Очікується, що транзакцію, яка включає $5,4 млрд боргу Marathon, буде завершено у ІV кварталі 2024 року.

Акції Marathon Oil виросли на 9%, до $28,85, тоді як ConocoPhillips – упали на 3,8%, до $115,1 на ранкових торгах.

«Угода має сенс з операційного погляду, враховуючи перекриття активів, найбільш значуще в Eagle Ford і Bakken в L48», — сказав аналітик Tudor, Pickering and Holt Джеффрі Ламбуджон. Міжнародні газові активи Marathon Oil добре відповідають глобальному газовому сліду Conoco, додав він.

ConocoPhillips очікує економії коштів обсягом $500 млн протягом першого повного року після закриття угоди. Придбання додає понад 2 млрд барелів запасів до свого портфеля.

Marathon Oil працює в басейні Баккен у Північній Дакоті, Пермському басейні в Західному Техасі й басейні Ігл-Форд у Південному Техасі – регіонах, які є основними цілями для виробників, котрі прагнуть збільшити свої запаси.

Минулого кварталу ConocoPhillips була третім за обсягом видобутком нафти й газу в Пермі, найбільшому родовищі сланцевої нафти в США.

Угода відбулася після придбання Exxon Mobil Pioneer Natural Resources за $60 млрд, про що було оголошено в жовтні, і запропонованого Chevron злиття з Hess за $53 млрд, яке було схвалено акціонерами останнього 28 травня.

Проте консолідаційна діяльність у галузі викликала посилений антимонопольний контроль.

Однак Федеральна торгова комісія (FTC) визнає, що нафта є глобальним ринком, і угода представляє «дуже, дуже невеликий відсоток цього глобального ринку», сказав Ленс.

З його слів, оцінка компанії щодо закриття наприкінці цього року консервативна. FTC «уже подолала цей рубікон завдяки деяким угодам, укладеним за останні кілька років».

ConocoPhillips також додала, що позбудеться активів на суму майже $2 млрд.

Компанія також повідомила, що наступного року збільшить викуп акцій до $7 млрд із запланованих цього року $5 млрд і зобов’язується викупити своїх акцій на $20 млрд протягом трьох років після закриття угоди.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти