У початок

Орендований LPG-термінал у Німеччині задовольнить більшість потреб компанії Unimot

Дистриб'ютор палива Unimot заявив, що орендний LPG-термінал у німецькому Вільгельмсгафені покриє більшу частину потреб компанії. Обсяг продажу LPG, передбачений стратегією на 2024-2027 роки, може бути консервативним, заявив генеральний директор Unimot Адам Сікорський у чаті Investor Zone.

Минулого тижня Unimot Paliwa з групи Unimot підписала контракт на обробку й зберігання скрапленого газу в Німеччині з групою HES Wilhelmshaven Tank Terminal GmbH.

Таким чином група Unimot готується до набрання чинності санкціями проти російського LPG з грудня 2024 року.

Контракт передбачає можливість вивантаження й зберігання LPG об’ємом приблизно 8 тис. тонн. Договір підписано строком на 48 місяців з 1 жовтня 2024 року з можливістю продовження на 24 місяці.

Вартість договору про оренду приміщення для зберігання LPG у Вільгельмсхафені оцінюється в 120 млн злотих (28,13 млн євро) протягом першого періоду його дії.

«8 тис. тонн для LPG-термінала – це великий обсяг. Але важливий не обсяг, а скоріше пропускна спроможність термінала», – сказав генеральний директор Сікорський.

«Оскільки торік Unimot продав 294 тис. тонн LPG, цей термінал зможе покрити практично 80% потреб, які ми матимемо як Unimot», — додав він.

У стратегії група припускає, що у 2024–2027 роках середній обсяг LPG становить 229 тис. тонн.

«Ми припустили менший обсяг LPG у 2024-2027 роках, тому що не знали, чи завершаться перемовини успіхом, але вони завершилися. Обсяг на 2024-2027 роки є консервативним, — сказав генеральний директор. — Враховуючи можливості, які дає нам термінал у Вільгельмсхафені, ми розраховуємо на те, що 2025 рік, особливо з повними санкціями, стане роком скрапленого газу в Unimot».

Як зазначив Сікорський, 2023 року 60% обсягу LPG в групі надходило зі сходу й 23% — із заходу, але західні ціни на газ були значно вищими.

«Для нас критично важливо було забезпечити доступ до глибоководного термінала, куди ми могли б імпортувати альтернативні постачання скрапленого газу з інших напрямків, крім сходу», — сказав Сікорський.

З його слів, оцінки показують, що баланс польського ринку LPG 2025 року все ще буде негативним.

«У песимістичному варіанті все одно буде недобір 500 тис. тонн», — підсумував гендиректор.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти