У початок

CNPC очікує зростання обсягів переробки нафти у Китаї

Переробка нафти в Китаї цього року, як очікується, зросте на 7,8%, вважають у науково-дослідному центрі державної енергетичної компанії CNPC. Попит на нафту в Китаї може продемонструвати відновлення після зниження торік. 

НПЗ Китаю 2023 року можуть переробити 733 млн тонн нафти, що еквівалентно 14,66 млн барелів на день (б/д), йдеться в щорічному прогнозі Науково-дослідного інституту економіки та технології (ETRI) CNPC, опублікованому в понеділок.

Споживання палива у Китаї цього року, як очікується, зросте на тлі відновлення економіки після зняття карантинних заходів. Так, у Sinopec очікують зростання переробки нафти цього року на 3,3%.

«Ми очікуємо відновлення споживання палива у 2023 році... попит на бензин може продемонструвати сильне зростання, споживання дизпального може стабілізуватися й перейти до зростання надалі, а попит на авіагас досяг дна», — йдеться у звіті ETRI.

Імпорт нафти до Китаю цього року, ймовірно, збільшиться на 6,2%, до 540 млн тонн, або 10,8 млн б/д, зазначили в ETRI.

Таке зростання відповідатиме прогнозам незалежних аналітиків, які очікують, що імпорт нафти до Китаю цього року досягне нових рекордних максимумів на тлі скасування карантинних обмежень і запуску нових НПЗ.

У CNPC прогнозують, що завантаженість НПЗ у Китаї 2023 року в середньому становитиме 79,4% проти 73,6% торік. Китай став найбільшим переробником нафти у світі після розширення потужностей із виробництва продуктів нафтохімії.

Споживання природного газу в Китаї цього року, ймовірно, збільшиться на 5,2%, до 386,5 млрд кубічних метрів, очікують у CNPC. Торік споживання природного газу в КНР скоротилося на 1,7%, продемонструвавши перше зниження за 20 років на тлі карантинних обмежень і високих цін на світових ринках.

У ETRI прогнозують, що виробництво бензину в Китаї цього року зросте на 7,6%, до 156,4 млн тонн, дизельного пального — на 6,1%, до 202,9 млн тонн, а авіапалива — на 18,4% до 34,9 млн тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти