У початок

Цінопад на гуртовому ринку газу триває

З 27 березня по 3 квітня вартість скрапленого газу в гурті знизилася на 1 470 грн/т, до 42 240 грн/т, за умови постачання FCA. З 1 березня ресурс втратив у ціні 1 860 грн/т. Про це свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95».

Динаміка середніх цін на LPG в Україні, грн/т

На аукціоні Української енергетичної біржі 3 квітня протягом торгів вартість газу знизилася до 40 500 грн/т, але більшість лотів було продано за ціною вище від 42 000 грн/т. У середньому аукціонний LPG здешевшав приблизно на 500 грн/т порівняно з ціною минулих торгів. Вартість лотів «Укрнафти» варіювалась у діапазоні 40 500-42 652 грн/т, «Укргазвидобування» —  41 500-42 370 грн/т. На час публікації торги «Укрнафти» тривали, але тренд на ринку зрозумілий. Виробники виставили на торги 5,1 тис. т газу, але частину зняли під час аукціону.

Динаміка середніх цін на газ на аукціоні внутрішніх виробників, грн/т

Ціна на газ на аукціоні приватних виробників 2-3 квітня становила 41 300-41 600 грн/т.

Нисхідна динаміка цін зберігається за рахунок достатньої кількості пропозицій газу на ринку. «Перехідні залишки, зростаючий імпорт у березні на тлі трьохмісячного низького попиту призвели до надлишку газу», — зазначили в одній із компаній. Згідно з даними «А-95», у березні середньодобовий імпорт газу зріс порівняно з лютим на 16%, із січнем — на 45%, до 2,4 тис. т.

Деякі паливні компанії чекали більш значного зниження вартості ресурсу на аукціоні. «Зважаючи на нинішнє наповнення ринку, на аукціоні чекав ціни на рівні 41 000-41 500 грн/л. Наразі вартість імпортного ресурсу стартує від 41 000 грн/т. Це без урахування мінімальних постачань з Прибалтики», — розповів один із трейдерів.

Зазначимо, що Мажейкяйський НПЗ  відновив свою роботу після планового ремонту, тому з урахуванням невисоких цін, які пропонує завод, ймовірно, імпортери збільшать закупівлю газу на заводі. Але, як вважає Владислав Скирський з компанії «Мартін Трейд», партії газу з Orlen Lietuva зараз не впливають принаймні на столичний ринок. «У Київ доїжджають незначні обсяги цього ресурсу 1-2 авто на добу, а це не ті обсяги, щоб мати вплив», — зазначив він.

Але, крім недорогого литовського газу, на ринку ще залишається газ підозрілого походження. Хоча після впровадження митницею загороджувальних заходів проти російського газу постачання ресурсу з Barter і BaltykGaz звелися до нуля, але з терміналів компаній Pakar Jacek  (Білосток) і Gal Gaz (Галевіце) ресурс продовжує надходити на український ринок. «Хоч дешевого газу в загальному імпорті небагато: до 10-15%, але компанії, які його везуть, своїми ціновими пропозиціями подекуди валять ринок», — прокоментували в одній із київських паливних компаній.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти