У початок

Orlen Lietuva інвестує 19 млн євро у резервуари для бітуму й вантажні потужності

Литовська компанія Orlen Lietuva, якою керує польський нафтовий концерн Orlen, до літа 2025 року планує інвестувати $20 млн (18,5 млн євро) у збільшення потужностей завантаження і зберігання бітуму. Про це повідомляє BNS.

Зі слів директора з підтримки продажів і розвитку Orlen Lietuva Річардаса Морквенаса, останніми роками компанія могла виробляти більше бітуму, ніж завантажувала і транспортувала, що не дозволяло повною мірою використовувати її технічні можливості виробництва.

«Бітум – відносно сезонний товар. Зазвичай старі дороги ремонтують у теплу пору року, коли попит на бітум досить різко зростає, і в цьому разі на заводі витягнулися черги техніки, і ми просто не встигали завантажити бітум у автотранспорт. А для цього нам потрібні додаткові завантажувальні рукави для автомобільного транспорту», — сказав Р. Морквенас BNS.

«Для того, щоб мати можливість випускати не одну, а декілька марок бітуму для розширення асортименту, нам також зручніше мати окремі резервуари для окремих марок бітуму для зберігання перед продажем», — пояснив він.

Зі слів Р.Морквенаса, проєкт Orlen Lietuva планується завершити у ІІ кварталі 2025 року.

Як зазначає представник Orlen Lietuva, зростання потужностей компанії зі зберігання й перевалки бітуму збільшить його експорт у Скандинавію й інші європейські країни.

«Зараз спостерігається дефіцит бітуму в країнах басейну Балтійського моря, особливо в Скандинавії, Фінляндії і Швеції, який ще більше загострився після застосування санкцій проти бітуму російського походження. Також до цих країн не потрапляє білоруський бітум. Ця потреба не задовольняється, звичайно, ми є одним із найближчих нафтопереробних заводів до цих країн», — сказав Р. Морквенас.

З його слів, торік Orlen Lietuva виробила і розвантажила понад 400 тис. тонн бітуму, а в перспективі має на меті збільшити цей показник до 555 тис. тонн на рік. Такого результату дозволило б досягти закінчення війни в Україні й зросла потреба у відновленні її зруйнованої інфраструктури.

«Ми переконані, що якщо війна закінчиться так, як вона повинна закінчитися, – перемогою України, то ми матимемо справді досить сильний ринок бітуму, що розвивається, пов’язаний із відновленням усієї інфраструктури, включно з дорогами, після війни», – підсумував Р. Морквенас.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти