У початок

Ціни на вересневі партії Urals на $8 перевищили рівень цінової «стелі»

Ціни на вересневу нафту Urals зміцнилися до $67-68 за барель на умовах FOB у російських портах на Балтиці й Чорному морі, що на $7-8 за барель вище за встановлену країнами Заходу цінову «стелю», показали розрахунки Reuters, засновані на даних трейдерів.

Країни «Великої сімки» (G7) й Австралія запровадили правило цінової «стелі» 2023 року, прагнучи скоротити доходи москви від експорту нафти в рамках санкцій.

Умови цінової «стелі» припускають, що компанії із західною юрисдикцією можуть брати участь в угодах з російською нафтою, зокрема надаючи послуги, наприклад перевезення й страхування, тільки коли нафта з рф торгується нижче за $60 за барель у порту відвантаження.

Reuters проводить розрахунок цін на нафту марки Urals на основі моніторингу ринкових цін на сорт в індійських портах на умовах DES (delivered ex ship), інформації про транспортні витрати й ціну бенчмарку Brent.

При цьому вартість конкретної партії Urals визначається в рамках контракту між продавцем і покупцем, а компоненти цінової формули можуть суттєво відрізнятися залежно від угоди контрагентів і є конфіденційною інформацією.

Знижки на партії нафти Urals з відвантаженням у вересні у середньому становили близько $3,30 за барель щодо еталона Brent, що лише трохи дорожче за недавній рівень знижки на сорт, повідомили два трейдери.

Ставки фрахту залишалися стабільними: близько $4,8 млн за рейс танкера в один бік із російських портів на Балтиці до Індії, повідомили трейдери.

Розрахункові ціни на нафту Urals з початку цього року майже постійно перебувають вище від граничного рівня $60 за барель, за даними Reuters.

Знижки на Urals в індійських портах — на основному ринку морських вантажів російської нафти — залишаються стабільними протягом кількох останніх місяців, коливаючись між $3 й $4 за барель.

Трейдери вважають, що після приходу на новий ринок нафта Urals знайшла свою розумну вартість і досить складно її змінити, оскільки продавці не готові збільшувати знижку, а покупці не хочуть платити більше.

Досить висока ціна на нафту марки Brent також є причиною того, що вартість Urals залишається вищою за межу в $60 за барель, оскільки ціна на російський сорт прив'язана до Brent.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти