У початок

Ціни на СПГ можуть різко підскочити через збій на Суеці

Ескалація геополітичної напруженості на Близькому Сході може призвести до блокування Суецького каналу й серйозних обмежень на транспортування скрапленого природного газу (СПГ).

Як повідомляє Montel, ціни на скраплений природний газ (СПГ) можуть зрости цієї зими через ескалацію війни на Близькому Сході, яка може спричинити обмеження на транспортування через Суецький канал.

2022 року 16% постачань СПГ в Європу проходило через Суецький канал, тобто будь-які порушення водного шляху, спричинені ізраїльсько-палестинською війною, можуть суттєво вплинути на ціни на газ цієї зими.

Ціни на СПГ зросли більш ніж на 40% після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня. В Ізраїлі платформу Tamar, якою керує Chevron, було закрито 9 жовтня через пошкодження, і це родовище газу видобуло 10,2 млрд кубометрів 2022 року. Більшу частину цього газу було використано всередині країни, але 15% було експортовано у Єгипту і Йорданію. Компанія Chevron припинила весь експорт природного газу через Східно-Середземноморський газопровід.

Постачання Chevron вже було обмежено через страйки на заводах СПГ в Австралії.

Мікеле Солдавіні, аналітик енергетичного ринку консалтингової компанії Fedabo, сказав Montel, що закриття Суецького каналу матиме «масові» наслідки. Коли корабель Ever Given заблокував Суецький канал 2021 року, ринки СПГ було порушено, й Солдавіні прогнозує схожий сценарій, якщо поточна ситуація загостриться і вплине на водний шлях.

«Вплив на ціну, звичайно, буде дуже високим, як підкреслила недавня волатильність ринку», — додав Солдавіні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти