У початок

Ціни на скраплений газ у Польщі й країнах Балтії вже намацують дно

Скраплений газ на польському й балтійському напрямках постачань продовжував дешевшати цього тижня через високі обсяги пропозиції з Латвії, Литви і терміналів, розташованих на білорусько-польському кордоні. Проте деякі учасники ринку вважають, що потенціал здешевлення наразі вичерпано.

«Є відчуття, що ціни на газ уже намацують дно», — припустив імпортер з Києва. Протягом трьох тижнів ціни на СВГ на польських і балтійських терміналах обвалилися на $120-150, а котирування пропану у північно-західній Європі з початку року зросли на $95 через похолодання у регіоні.

У першій половині січня українські компанії скоротили закупівлі газу. За даними enkorr, імпортери розмитнили 44 тис. тонн продукту, що на 11% менше, ніж у першій половині грудня. Очікується, що у другій половині місяця обсяги імпорту ще зменшаться, оскільки, зі слів трейдерів, окремі залізничні партії продукту прибули в Україну із запізненням. Скорочення закупівель протягом січня сприятиме зменшенню профіциту на ринку й створить передумови для зростання цін.

Цього тижня скраплений газ на східних терміналах Польщі здешевшав на $59-67. За даними enkorr, ціни на автомобільні партії ПБТ на польських терміналах з урахуванням витрат на транспортування до українського кордону знизилися до $699-743/т. Залізничні партії пропан-бутанової суміші на умовах DAP Ізов та DAP Чієрна-над-Тисою пропонуються за $740-800/т.

«Зараз з українськими партнерами ми ведемо перемовини про постачання 500 тонн ПБТ з відвантаженням у кінці січня на ст. «Ізов», але ціну на партію буде узгоджено з урахуванням рівня ринкових котирувань на мить укладання угоди», — повідомляє польський трейдер.

Співрозмовник додає, що наявність дешевого російського газу в регіоні ускладнює продажі європейського продукту, ціни пропозицій якого вищі на $250-300/т. Зі слів учасників ринку, через активну торгівлю компанії «сібур» цього тижня ціна ПБТ на торгах AOM обвалилася до $400/т на умовах DAP Brest, що позбавляє сенсу купляти газ з інших джерел.

У країнах Балтії вартість газу також продовжувала зменшуватись. З латвійських терміналів ПБТ в автоцистернах відвантажувався за $490-525/т, з литовських — за $510-560/т, що з урахуванням доставки до українського кордону становить $635-690/т.

На південному напрямку попит на скраплений газ з боку українських покупців зменшився. У першій половині січня обсяги розмитнених вантажів, що потрапляють на український ринок з Румунії, скоротився майже вдвічі, до 7,5 тис. тонн.

«Цього тижня румунський трейдер пропонував нам автомобільні партії ПБТ з Мідії за $780/т, але порівняно з цінами на польських терміналах це дорого», — розповідає один із великих українських імпортерів. Зі слів учасників ринку, ціни на ПБТ у Галаці зараз становлять $815-820/т, у Мангалії пропан-бутанова суміш пропонується за $760/т на умовах самовивозу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти