У початок

Нафтосервісна компанія SLB активізувала бізнес у рф після початку війни – Reuters

Найбільша у світі компанія з обслуговування нафтових родовищ SLB активізувала свій бізнес у росії після повномасштабного вторгнення рф в Україну, перебравши контракти на надання послуг і обладнання у конкурентів, які пішли з росії.

Про це пише Reuters із посиланням на документи компанії й джерела, знайомі з її діяльністю, повідомляє «Економічна правда».

«Незважаючи на те, що тривале перебування SLB в росії викликало різку критику, інтерв'ю з двома людьми, близькими до компанії, й галузевими джерелами, а також документи компанії, з якими ознайомилося агентство Reuters, свідчать про те, що рішення SLB допомогти росії збільшити видобуток нафти і газу своїми послугами і буровим обладнанням окупилося», — пише агентство.

Так, підрозділ SLB з підвищення продуктивності пластів у росії й Центральній Азії у третьому кварталі 2022 року збільшив виручку на 25% порівняно з попереднім кварталом.

Це випередило зростання на 12% і 11% для регіонів Азії й Близького Сходу і Північної Африки відповідно, згідно з документами, з якими ознайомилось Reuters.

Компанія також очікує, що її російський підрозділ з розробки родовищ досягне рекордних результатів у четвертому кварталі, згідно з окремою презентацією, з якою ознайомилось Reuters.

SLB, яка торік у жовтні змінила свою назву з Schlumberger, не відповіла на кілька запитів щодо інтерв'ю або письмових запитань для матеріалу.

У березні компанія заявила, що хоча і продовжує свою діяльність у росії, вона призупинила нові інвестиції в цю країну.

На думку експертів з питань санкцій, опитаних Reuters, SLB, швидше за все, не потрапила під американські і європейські санкції, що забороняють фінансові операції з росією, частково тому, що заходи, вжиті проти російського енергетичного сектору, не спрямовані на повне скорочення видобутку нафти.

«російський енергетичний сектор не підпадає під всеосяжні санкції, і будучи обережними, компанії можуть дотримуватися заборон або обмежень, які можуть застосовуватися до певних транзакцій», — сказав Пітер Куцик, керуючий директор Mercury Public Affairs і колишній чиновник управління з контролю за іноземними активами США, підрозділу Міністерства фінансів, який адмініструє санкції.

«Торгівля з росією — це фінансування агресії, вбивства цивільних осіб і руйнування мирних міст», — заявив речник посольства України у Вашингтоні у відповідь на запитання про діяльність SLB у росії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти