У початок

Ціни на російську нафту ESPO для Китаю підскочили на максимум за 7 місяців

Ціни на російську сиру нафту ESPO Blend, що постачається в Китай, зросли до семимісячного максимуму, оскільки покупці поспішають забезпечити вантажі на тлі підвищення російського попиту й після того, як москва пообіцяла скоротити експорт. Про це повідомляє Reuters.

російська легка малосірчиста нафта, завантажена в тихоокеанському порту «козьміно» для доставки в серпні у Китай, торгується зі знижкою в $4 за барель проти ф’ючерсів ICE Brent на основі постачання франко-судно (DES), що є значним стрибком порівняно з липневою знижкою в $6 за барель. 

Це найменша знижка з початку грудня, коли країни G7 запровадили обмеження цін на російську нафту, що призвело до вільного падіння цін, оскільки нафтопереробники й трейдери уникали торгівлі через страх порушити санкції.

У понеділок росія пообіцяла скоротити видобуток і експорт нафти на 500 тис. барелів на день (б/д) у серпні, причому москва прагне підштовхнути світові ціни на нафту спільно з Саудівською Аравією.

Ще до цієї обіцянки очікувалося, що експорт нафти з росії впаде в липні, оскільки місцеві НПЗ нарощують роботу після ремонту.

Великі китайські приватні нафтопереробні підприємства, такі як Hengli Petrochemical і Jiangsu Eastern Shenghong Co, були активними покупцями через відносну дешевизну російської нафти порівняно з нафтою, яка не потрапила під санкції, і очікується, що вони залишаться такими надалі. 

«Підвищення ціни відбулося через те, що приватні нафтопереробні підприємства щойно отримали нові квоти на імпорт сирої нафти. Зараз вони вийшли на закупівлю, а російська нафта залишається відносно дешевою», — сказав один із трейдерів.

«російське виробництво справді скорочується, а китайських покупців стає більше», — додав інший трейдер.

Сильні пропозиції індійських нафтопереробників також сприяють підвищенню цін для Китаю, повідомили троє інших трейдерів.

Проте, як вважають трейдери, Китай мало цікавився нафтою Urals із європейських портів росії, враховуючи скорочення постачань і високий попит з боку Індії.

Але трейдери зазначають, що вони очікують, що незабаром зростання цін на ESPO сповільниться, оскільки воно, ймовірно, стане навіть менш економічним, ніж інша нафта під санкціями, наприклад іранська. 

Іранська легка нафта із середнім кислим вмістом в останні місяці торгується з дисконтом близько $12 за барель проти ICE Brent у Китаї на основі DES в останні місяці.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти