У початок

Ціни на нафту стабільні в очікуванні на зустріч ОПЕК+

Ціни на нафту стабілізувалися на торгах в Азії в понеділок, оскільки ринки чекають зустріч ОПЕК+ 2 червня, на якій виробники, як очікується, обговорять збереження добровільного скорочення видобутку до кінця року.

Як повідомляє Reuters, липневий контракт на нафту марки Brent виріс на 18 центів – до $82,30 за барель станом на 04:09 GMT. Більш активний серпневий контракт зріс на 25 центів – до $82,09.

Ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate (WTI) здорожчали на 24 центи – до $77,96.

Brent минулого тижня знизився приблизно на 2%, а WTI втратив майже 3% після того, як протоколи Федерального резерву показали, що деякі офіційні особи готові ще посилити процентні ставки, якщо вважатимуть, що це необхідно для контролю стійкої інфляції.

Очікується, що державні свята в США й Великобританії у понеділок збережуть торгівлю відносно слабкою.

Майбутню зустріч Організації країн-експортерів нафти та її союзників, відомої як ОПЕК+, було перенесено на один день, її буде проведено онлайн, повідомила ОПЕК у п'ятницю.

Виробники обговорять, чи продовжити добровільне скорочення видобутку на 2,2 млн барелів на день (б/д) на другу половину року, при цьому три джерела з країн ОПЕК+ кажуть, що продовження ймовірне.

Очікується, що ф’ючерси на нафту збережуть сьогоднішній приріст через очікування продовження скорочень, сказав Сугандха Сачдева, засновник дослідницької фірми SS WealthStreet у Делі.

«Однак на траєкторію цінових дій суттєво вплинуть дані індексу цін виробників США (PPI), заплановані на тиждень, які, своєю чергою, сформують підхід Федерального резерву до потенційних коригувань ставок», — сказав Сачдева.

У поєднанні зі ще одним скороченням видобутку на 3,66 млн б/д, дійсним до кінця року, скорочення видобутку еквівалентно майже 6% світового попиту на нафту.

ОПЕК заявила, що очікує ще один рік відносно сильного зростання попиту на нафту на 2,25 млн б/д, тоді як Міжнародне енергетичне агентство очікує значно повільніше зростання на 1,2 млн б/д.

Аналітики ANZ зазначили в примітці, що вони будуть стежити за використанням бензину, оскільки Північна півкуля вступає в літо, традиційно високий сезон через відпустку для водіїв.

«Хоча очікується, що подорожі у відпустку в США досягнуть найвищого рівня після COVID-19, покращення паливної ефективності й збільшення кількості електромобілів можуть призвести до того, що попит на нафту залишиться м’яким», — кажуть аналітики. Але вони додали, що це може бути компенсовано зростанням авіасполучення.

Цього тижня ринки також спостерігатимуть за індексом витрат на особисте споживання (PCE) у США, щоб дізнатися більше про політику процентних ставок. Індекс, який має бути оприлюднено 31 травня, вважається найкращим вимірюванням інфляції Федеральною резервною системою США.

Крім того, Goldman Sachs підвищив свій прогноз попиту на нафту на 2030 рік до 108,5 млн б/д зі 106 млн б/д. Він також заявив, що очікує, що пік попиту на нафту станеться до 2034 року на рівні 110 млрд б/д із наступним тривалим плато до 2040 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти