У початок

Ціни на нафту падають близько до липневого мінімуму

Глобальний орієнтовний показник Brent упав нижче за $78 за барель, недалеко від липневого мінімуму, незважаючи на те, що Саудівська Аравія заявила, що скорочення постачань ОПЕК+ може вийти за межі березня, якщо це буде необхідно.

Станом на 13:01 за Грінвічем ф’ючерси на нафту марки Brent впали на 67 центів, або 0,9%, до $77,36 за барель. Ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate втратили 64 центи, або 0,9%, до $72,40.

Як зазначає Reuters, була прохолодна спроба підштовхнути ринок угору після кількох днів падіння після оголошення ОПЕК+, сказав Тамаш Варга з нафтового брокера PVM, зазначивши, що він не бачить нічого особливого, що пояснювало б раптове зниження цін.

«Можливо, усвідомлення того, що основна картина все ще розчаровує», – зауважив Варга.

Зі слів аналітика OANDA Кельвіна Вонга, коментарі міністра енергетики Саудівської Аравії про те, що скорочення видобутку ОПЕК+ може тривати після першого кварталу 2024 року, надали певну підтримку цінам.

Ціни на нафту знизилися в понеділок через сумніви, що скорочення постачань ОПЕК+ матиме значний вплив, сказала аналітик CMC Markets Тіна Тенг.

Однак у вівторок, 5 грудня, кремль заявив, що скорочення, узгоджені групою ОПЕК+, потребуватимуть часу, щоб почати діяти.

Організація країн-експортерів нафти та її союзники, включаючи росію, разом відомі як ОПЕК+, погодилися в четвер добровільно скоротити видобуток приблизно на 2,2 млн барелів на день (б/д) у першому кварталі 2024 року.

Однак принаймні 1,3 млн б/д із цих скорочень були продовженням добровільних обмежень, які Саудівська Аравія й росія вже запровадили.

Додаткові скорочення були нижчими за скорочення на 1 млн б/д, яке вже було закладено в очікування ринку напередодні зустрічі ОПЕК+, пишуть аналітики FGE у записці, додаючи, що на практиці вони очікують, що загальне скорочення ОПЕК+ буде ближчим до 500 тис. б/д більше, ніж скорочення випуску в четвертому кварталі.

Тим часом відновлення бойових дій у війні Ізраїлю й ХАМАС викликало занепокоєння щодо постачань, як і напади на три комерційні судна в міжнародних водах на півдні Червоного моря.

На боці попиту була яскрава пляма: член правління Європейського центрального банку Ізабель Шнабель повідомила Reuters, що банк може відмовитися від подальшого підвищення процентних ставок після «значного» падіння інфляції.

Однак дані у вівторок у Сполучених Штатах показали, що промислові замовлення в жовтні впали більше, ніж очікували аналітики, і найбільше за більш ніж три роки, що викликало занепокоєння щодо здоров’я попиту в США.

Зі слів аналітиків, це підтвердило думку про те, що підвищення процентних ставок починає обмежувати витрати.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти