У початок

Ціни на LPG на західному кордоні знижуються

Попит на імпортний скраплений газ у першій половині квітня залишається низьким. Зниження прайсу Sonatrach сприяло зростанню кількості угод з придбання газу на південному напрямку. Утім, постачання російського продукту з Польщі й країн Балтії поки зберігають цю цінову перевагу. Крім того, днями відбулося зниження котирувань ПБТ на білорусько-польському кордоні.

За даними enkorr, автомобільні партії ПБТ на східних терміналах Польщі й країн Балтії цього тижня продавалися за $626-660/т з урахуванням вартості доставки до українського кордону. Це на $4-11/т менше за пропозиції початку квітня.

Зменшення котирувань пропану і бутану в північно-західній Європі сприяло активізації постачань неросійського продукту морськими портами Польщі. Як наслідок вартість ПБТ на білорусько-польському кордоні також зменшилася, оскільки російські постачальники не хочуть втрачати позиції на ринку. Цього тижня залізничні партії пропан-бутанової суміші на базисі DAP Брест здешевшали на $13 — до $417-430/т.

Ситуація на українсько-польському кордоні значно покращилася. Учасники ринку зазначають, що зараз виїзд до Польщі займає набагато менше часу, ніж на початку місяця. «Цього тижня нашим водіям доводиться чекати в середньому дві доби для виїзду за кордон, а не тиждень, як раніше», — каже український трейдер, який возить газ із Латвії через КПП «Ягодин-Дорохуськ». Скорочення черг на Ягодині відбулося за рахунок переспрямування транспорту на інші пункти. Крім того, компанії зменшують закупівлі продукту автомобільними партіями. За даними enkorr, 3-9 квітня в Україну заїхало 480 газовозів, це на 16% менше, ніж тижнем раніше.

Цього тижня жодна з компаній не повідомила про укладання угод з придбання залізничних партій газу. «Залізничні логістичні послуги як євро, так і широкою колією наразі не затребувані, бо потік скрапленого газу неросійського походження в Україну практично зупинено», — каже керівник групи GT Владислав Колодяжний. Учасники ринку повідомляють, що зараз компанія Venor Polska пропонує залізничні партії газу за $710-720/т на умовах DAP Ізов, але бажаючих купувати небагато.

У першій половині квітня активізувались закупівлі скрапленого газу на південних базисах. Кілька компаній повідомило про початок відвантажень продукту. «На початку місяця ми відновили продажі після тривалої перерви й сподіваємося активно попрацювати у квітні», — каже трейдер, що реалізує морський продукт на українському ринку. За даними еnkorr, автомобільні партії з терміналу в Галаці продаються за $660-670/т. Також учасники ринку повідомляють про появу пропозицій пропану у Мангалії, ціна на який складає $650/т на умовах самовивозу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти