У початок

МЕА: експорт нафти з рф у березні зріс до найвищого рівня за три роки

У березні 2023 року експорт російської нафти зріс до найвищого рівня з квітня 2020-го, зазначено у щомісячному огляді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

До лютого загальні відвантаження зросли до 8,1 млн барелів на добу, а обсяги постачань — до 3,1 млн. Передбачувані доходи склали $12,7 млрд (падіння — на 43% рік до року).

Аналітики агентства очікують, що до кінця 2023 року світовий попит на нафту досягне рекордних 101,9 млн барелів на добу (б/д). До 90% зростання забезпечить Китай і країни, що підтримуються ним, вважають у МЕА. Скорочення ОПЕК+ у той же період призведуть до зниження світових постачань на 400 тис. б/д — зростання видобутку країнами, які не входять до картелю, не компенсують зниження сукупного показника.

«Добровільні обмеження ОПЕК+ разом з оголошеним скороченням видобутку в росії, мабуть, є спробою підтримати ціни на тлі фінансових потрясінь у середині березня. Ймовірно, рішенню також сприяло зростання світових запасів», — зазначило МЕА.

Галузеві запаси країн-учасниць Організації економічного співробітництва та розвитку, за даними агентства, у січні зросли на 53 млн барелів — до 2,8 млрд барелів, що стало найвищими показниками з липня 2021 року. Зростання тривало у лютому, проте до березня скоротилося відразу на 39 млн барелів (рекордне місячне падіння за рік).

Перелічені чинники здатні призвести до значного дефіциту пропозиції в другій половині 2023 року, вважають аналітики МЕА. Анонсовані скорочення посилять напруженість і сприяють зростанню цін як на сиру нафту, так і на нафтопродукти, резюмують в агентстві.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти