У початок

Ціни на кордоні знижуються

Вартість дизельного пального на кордоні України за два тижні (з 17 лютого по 3 березня) в середньому знизилася на 1,1 грн/л, до 35,9 грн/л. Про це свідчать дані щоденного моніторингу гуртового ринку Консалтингової групи «А-95».

Зокрема на західному кордоні ДП пропонують за ціною 36,5 грн/л (-0,75 грн/л до позаминулої п’ятниці). За розрахунками аналітиків Консалтингової групи «А-95», така ціна підійшла впритул до собівартості ресурсу. Це свідчить про мінімальний рівень націнки трейдерами. При цьому партії, що були придбані раніше і мали затримку у постачанні, можуть узагалі продаватися без маржі.

Дизпальне на південних пропускних пунктах торгується за 35,5 грн/л (-1,25 грн/л до 17 лютого). Виняток — дешеві пропозиції «незрозумілого» продукту з танкерів «Малік» і «Анна», про які раніше писав enkorr. Станом на сьогодні сумнівне ДП продають на рівні 34 грн/л.

Проте більшість операторів на півдні озвучують ціни в межах 36-37 грн/л, а фактична реалізація проходить із суттєвим дисконтом. Наразі на ринку південних областей превалює пальне виробництва Болгарії, Греції, Туреччини, Румунії та ін..

Дешевшає на кордонах і скраплений газ. На західних пунктах він пропонується за 30 700 грн/т, що на 1 800 грн/т нижче від цін позаминулої п’ятниці. При цьому собівартість постачання перебуває у межах 29 600-30 800 грн/т. На південному кордоні ресурс коштує 33 600 грн/т, що на 1 900 грн/т нижче за ціну минулого тижня.

«Ціни на нові партії нафтопродуктів, що заходять у країну, продовжують знижуватися, незважаючи на підвищення вартості ресурсу на зовнішніх ринках. Переважно причиною такої ситуації є недобросовісні оператори, які вигадують нові й продовжують використовувати старі схеми здешевлення імпортованого пального, як-то постачання «балтійського міксу» LPG чи танкери з дизпальним сумнівного походження», — коментує ситуацію один із гуртових операторів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти