У початок

Ціни на газ у Європі вперше з літа опустилися нижче за $1 000/тис. куб. м

Ціна на газ у Європі на торгах 24 жовтня опустилась нижче $1 000 за тисячу кубометрів уперше з 14 червня. Про це свідчать дані біржі ICE, повідомляє «Економічна правда».

Так, вартість листопадового ф'ючерса на хабі TTF у Нідерландах впала до $989 за 1 тис куб. м, або до 97,25 євро за 1 МВт•год. Зазначається, що 24 жовтня ціна газу знизилась на понад 14%.

Минулого тижня Єврокомісія запропонувала запровадити динамічне ціноутворення на газ на біржі TTF. За підсумками саміту лідерів ЄС у Брюсселі погодили заяву про заходи з контролю за цінами на газ. Деталі обговорюватимуться міністрами енергетики країн ЄС на зустрічі 25 жовтня.

Як пише Bloomberg, одна з причин зниження цін – заповненість європейських газових сховищ більш ніж на 90%.

Як відомо, 17 жовня біржові ціни на газ у Європі опустились нижче $1 400 за тисячу кубометрів, тож зниження становить 6,3% (до такого рівня ціни впали вперше з кінця червня).

За даними Bloomberg, Єврокомісія планує запропонувати країнам запровадити динамічне обмеження цін на газ на найбільшому газовому майданчику блоку – TTF у Нідерландах.

Тимчасовий механізм передбачає встановлення динамічного цінового ліміту для угод на голландському хабі TTF, ціна на якому слугує еталоном для всього газу, що торгується на континенті.

«Це допоможе уникнути надзвичайної волатильності і стрибків цін, а також спекуляцій, які можуть призвести до труднощів у постачанні природного газу до деяких країн-членів», – йдеться в проєкті документа.

Історично ціна на газ на нідерландському хабі Title Transfer Facility (TTF) використовувалася як еталон для постачань скрапленого природного газу в Європу. Брюссель заявляє, що потрібний новий індекс, оскільки TTF орієнтується на трубопровідні постачання і більше не представляє ринок, який включає більше скрапленого газу (СПГ).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти