У початок

Аналітики не чекають нарощування нафтовидобутку на заявах Байдена про поповнення SPR – ЗМІ

Президент США Джо Байден, який заявив про намір Штатів з часом почати поповнення стратегічного нафтового резерву (SPR), хоче простимулювати нафтокомпанії до нарощування видобутку всередині країни, проте в галузі скептично оцінюють такі перспективи, пише The Wall Street Journal.

Минулої середи Байден уперше заявив, що Міністерство енергетики почне поповнювати SPR, коли ціни на нафту опустяться до рівня $67-72 за барель. Крім того, Міненерго підготувало правило, яке дасть йому змогу фіксувати ціни на закупівлю нафти в SPR у майбутньому. Це, як сподіваються керівники відомства, переконає нафтокомпанії у наявності стабільного попиту й стане для них стимулом збільшувати видобуток.

Проте галузеві експерти й аналітики сумніваються в тому, що варто очікувати на суттєве зростання виробництва нафти в США в короткостроковій перспективі. Багато нафтових компаній користуються високими цінами на нафту і не прагнуть укладати контракти на її продаж за фіксованою ціною в період різких коливань ринку, зазначають експерти.

Цього року Байден прийняв рішення звільнити 180 млн барелів нафти з SPR, прагнучи стримати зростання цін на нафту на світовому ринку. Останню партію з оголошеного обсягу – 15 млн барелів – буде продано в грудні. Президент США також повідомив, що Міненерго країни може продовжити вивільнення нафти з резерву, якщо це буде потрібно.

На цю мить обсяг SPR мінімальний за 38 років. За даними на 14 жовтня, він становив 405 млн барелів за максимально можливого обсягу 714 млн барелів, зазначає WSJ.

Досі вивільнення нафти із резервів супроводжувалося лише невеликим збільшенням видобутку. Навіть попри зростання цін на нафту до $120 за барель цього року виробники не поспішали нарощувати виробництво: минулого тижня обсяг видобутку склав близько 12 млн б/д, що на 6% вище за січневий рівень.

Однією з причин, через яку нафтокомпанії не поспішають нарощувати видобуток, є тиск із боку інвесторів, які вимагають, щоб галузь обмежувала витрати, збільшуючи при цьому викуп акцій і виплати дивідендів.

Дисципліна у плані витрат дозволила нафтокомпаніям позбутися боргів і стабілізувати бізнес, підготувавши його до умов високої ринкової волатильності, зазначають аналітики.

Вивільнення Байденом нафти з резервів, на думку експертів, було головною причиною слабких темпів зростання видобутку в США в останні місяці, оскільки штучне заниження нафтових цін у короткостроковій перспективі позбавляє інвесторів стимулів для інвестицій у нове виробництво.

Головний виконавчий директор компанії Surge Energy Inc. Ліньхуа Гуань зазначає, що поповнення SPR може спонукати деяких виробників до нарощування видобутку нафти, проте інші заходи політики адміністрації Байдена щодо сектора роблять нові інвестиції непривабливими.

За даними WSJ, передача федеральних земель в оренду компаніям сектору для розробки нафтових і газових родовищ різко сповільнилася за Байдена. «Чим довше вони дотримуватимуться цієї політики, тим повільніше зростатиме видобуток», – каже Ліньхуа Гуань.

Управляючий директор інвестбанку Raymond James Financial Inc. Маршалл Адкінс зазначає, що нафтокомпанії очікують збереження високих цін на нафту в найближчому майбутньому, у зв'язку з чим навряд чи будуть готовими укладати контракти на продаж сировини за фіксованою ціною.

Скорочення видобутку країнами ОПЕК+, санкції проти росії, а також ймовірне збільшення попиту в Китаї можуть призвести до дефіциту нафти на ринку, внаслідок якого ціни на нафту повернуться до рівня $120 за барель і можуть його перевищити, каже Адкінс.

Імовірність того, що вартість обладнання й витрати на оплату праці продовжать зростати, також скорочує привабливість укладання нафтокомпаніями контрактів на продаж сировини за фіксованими цінами, каже президент консалтингової компанії Rapidan Energy Group Роберт Макнеллі.

Крім того, поповнення SPR Штатами, які раніше вивільняли нафти з резерву, позбавить глобальний ринок великих обсягів сировини, що може підштовхнути ціни до зростання, зазначають експерти.

«Поповнювати резерви потрібно в період економічного спаду, коли на ринку є надлишки нафти», – каже управляючий директор консалтингової компанії ClearView Energy Partners LLC Кевін Бук.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти