У початок

Ціни на газ у Європі перевищили $1 500/тис. кубометрів через дії «газпрому»

Спотова ціна на газ на майданчику TTF у Нідерландах із постачанням на «день уперед» 16 червня станом на закриття торгів зросла до 142,48 євро за МВт•год, що приблизно відповідає $1 530 за тисячу кубометрів. Про це повідомляє «Бізнес.Цензор».

Порівняно з показником на закриття попереднього торгового дня ціна на газ виросла на 33 євро за МВт•год, або на 30%.

Раніше у четвер найбільші клієнти «газпрому» в ЄС – OMV з Австрії, Eni з Італії, Uniper з Німеччини та Engie – підтвердили, що російський монополіст обмежив постачання газу за чинними контрактами внаслідок зменшення постачання газу в Європу трубопроводом «північний потік».

Кількома днями раніше, 14 червня, російський газовий монополіст заявив, що через несвоєчасне повернення компанією Siemens газоперекачувальних агрегатів після технічного обслуговування прокачування газу по «північним потоком» впаде на 40% – до 100 млн куб. м на добу (при плановому обсязі 167 млн ​​куб. м на добу). 

А вчора, 15 червня, «газпром» повідомив, що через зупинку ще одного газотурбінного двигуна Siemens знизить прокачування газу до 67 млн кубометрів на добу.

Своєю чергою у Siemens підтвердили, що турбіна наразі не може повернутися з технічного обслуговування в Канаді через санкції. Водночас, за даними джерел Bloomberg, другу турбіну «газпрому», яка також підлягає технічному обслуговуванню, не вдається відправити з росії за кордон.

Зазначимо, що на початку червня спотова ціна на газ на TTF опускалася нижче $900 за тисячу кубометрів. Середня ціна контракту з постачанням на «день уперед» у травні становила 89,68 євро за МВт•год, у квітні – 101,5 євро за МВт•год, або $1119 за тисячу кубометрів. 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти