У початок

Ціни на газ у Європі опустилися нижче за $2 тис. за тисячу кубометрів – Bloomberg

Біржові ціни на газ у Європі опустились майже на 10% і торгувались за ціною, нижчою від $2 тис. за тисячу кубометрів. Про це свідчать дані біржі ICE.

Так, вартість газу на еталонному хабі TTF у Нідерландах з постачанням у жовтні під час ранкових торгів знижувалася до €194 за 1 МВт•год.

На 12:30 за Києвом ціна на газ становила €196,995 за 1 МВт•год (мінус 8,07%).

«Зростаючі запаси газу й великі пропозиції скрапленого природного газу знизили ціни, але вартість газу все ще більш ніж у 7 разів перевищує типові ціни для цієї пори року», – пише Bloomberg.

«Зараз ринок, схоже, зайняв вичікувальну позицію. Газ торгується за ціною близько 200 євро, що досить високо, щоб забезпечити подальше сповільнення попиту», – зазначив голова відділу товарної стратегії Saxo Bank Оле Хансен.

Цього тижня Європейська комісія запропонувала низку заходів, які допоможуть зменшити вплив високих цін на енергію на споживачів.

План передбачає залучення 140 млрд євро із доходів енергетичних компаній, а також обов’язкове обмеження пікового попиту на електроенергію й підвищення ліквідності. Всі зміни мають бути підписані державами-членами, і обговорення, які триватимуть цього місяця, буде непростим, пише агентство.

Чехія, яка нині головує в Євросоюзі, скликала термінову зустріч міністрів енергетики 30 вересня, щоб встигнути досягти угоди до початку зимового опалювального сезону.

Як відомо, під час торгів на біржі учора, 15 вересня, вартість газу в Європі піднялась на 12% – до майже 245 євро за 1 МВт•год.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти