У початок

Ціна виборів: чистий прибуток Orlen Group у 3 кварталі впав у чотири рази

Нафтовий концерн Orlen оголосив фінансові результати діяльності в третьому кварталі цього року. Прибуток Orlen за цей період становить майже 3,46 млрд злотих, а доходи від продажів досягли 75,4 млрд злотих, тоді як собівартість продажів склала майже 63,6 млрд злотих. Операційний прибуток EBIDTA за LIFO у ІІІ кв. 2023 р. становив 8,2 млрд злотих, йдеться в повідомленні Orlen Group.

Варто зазначити, що прибуток у цьогорічному липні-вересні впав більш ніж у чотири рази порівняно з аналогічним періодом торік. У 3 кварталі 2022 року Orlen відзвітував про прибуток обсягом 14,75 млрд злотих. Падіння прибутку частково пояснюється послабленням фінансового ефекту після придбання активів Grupa Lotos.

Проте головним чинником низьких фінансових результатів є торговельна політика Orlen на польському гуртовому й роздрібному сегментах паливного ринку. Влітку державний концерн фактично заморозив гуртові ціни на пальне й утримував низькі цінники на заправках, тоді як світові котирування нафтопродуктів із середини літа почали зростати.

За оцінками Консалтингової групи «А-95», цінові вправи Orlen на польському ринку у липні-вересні цього року обійшлися концерну у $500 млн (2,15 млрд. злотих). Фінансові показники незалежних паливних компаній у 3 кварталі, ймовірно, теж покажуть зниження порівняно з минулим роком через падіння рентабельності продажів на польському ринку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти