У початок

Ціна популізму: податковий комітет у середу розгляне акцизний законопроєкт

У середу, 14 вересня, парламентський Комітет з питань податків, фінансової та митної політики у другому читанні розгляне законопроєкт 7668-д щодо повернення оподаткування пального. Про це у своєму telegram-каналі повідомив народний депутат від «Голосу» заступник голови податкового комітету Ярослав Железняк.

З його слів, сьогодні відбулося засідання робочої групи з цього питання, в результаті якого дійшли згоди, що попередньо фінальна версія ставок акцизів виглядатиме так:  бензин –  €100/1000 літрів; дизельне пальне – €100/1000 літрів; автогаз – €52/1000 літрів.

Разом з цим він зазначив, що є пропозиція від Міністерства аграрної політики зменшити ставку акцизу для біопалива з €100 до €26/1000 літрів і біодизеля — до 18€/1000 літрів. І залишити такі ставки на 5 років з метою стимулювання внутрішньої переробки продукції.

«Ще раз, це попередньо. Під час комітету і розгляду в залі можуть бути зміни. Особливо враховуючи, що до законопроєкту подано 1 078 правок на 5 516 сторінках», – наголосив Железняк.

На думку директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, така кількість депутатських правок свідчить про навмисне блокування прийняття документу депутатами-популістами в той час, коли повернення акцизів могло б приносити в бюджет мінімум 100 млн грн щоденно.  

«Саме стільки мало б надходити паливного акцизу, якщо б парламент оперативно повернув часткові акцизи. Це якщо брати поточний варіант 100 євро за 1000 л бензину і ДП й 52 євро на скраплений газ. У разі варіанту «все по 100» було б у середньому 110 млн на добу», – написав експерт на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що найбільшими «спамовиками» до цього проєкту є фракція «Євросолідарності». При цьому аналіз риторики, яку вони ведуть, дивним чином повністю збігається з «методичкою» «пропанової» асоціації з посиланням начебто на практику ЄС у регулюванні паливних податків й показує, що насправді вони погано знають сучасний стан у цій царині.  

«Достатньо сказати, що апологети Петра (Порошенка) апелюють до якоїсь євродирективи 2003 року, яку в Європі вже переписали майже повністю. Отже, популізм і не більше. Захищаємо людей від податків! Насправді йдеться про блокування відбудови важливих об’єктів, ремонту доріг і фінансуванні елементарних заходів безпеки дорожнього руху», – каже Куюн.

Окрім цього, здивування в експерта викликає позиція заступника голови податкового комітету Ярослава Железняка.

«Людина відверто радіє, що законопроєкт вдалося заблокувати на кілька тижнів. При тому чолов’яга не припиняє критикувати Нацбанк і уряд за друк грошей, що вочевидь є наслідком нестачі коштів від оподаткування. Апогеєм стала подача Железняком альтернативного законопроєкту з нульовими ставками акцизів на пальне», – зазначає він.

«Щоб зрозуміти, наскільки огидна ця популістська метушня парламентських клоунів, наведу наступне порівняння: якщо в Європі податкове навантаження на нафтопродукти сягає 70%, а в Україні доходило до 45% на бензин, то зараз ідеться про 7-8%», – каже Сергій Куюн, зазначивши, що популістами можна назвати й правлячу коаліцію.

«У воюючій країні я б орієнтувався саме на такий європейський досвід. Той, хто має машину, – має, може й буде платити. Притому неважливо – на газу він, на бензині чи на дизпальному. Висока ціна також зіб’є попит на суто імпортний товар і зменшить вивезення валюти з країни. Пальне зараз одна з головних статей валютних витрат, гадаю, поступається тільки військовим потребам. Але ж ні, уряд пропонує мінімальні податки й під тиском популістського «чьосу» колег по парламенту не може захистити свою позицію з уніфікації або справедливого оподаткування, коли всі мають платити однаково», — вважає він.

Нагадаємо, 30 серпня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт щодо повернення акцизів на бензин, дизель і автогаз. Акцизи на бензин і дизель становитимуть 100 євро за 1000 літрів, на автогаз — 52 євро за 1000 літрів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти