У початок

Ціна на LPG на аукціоні перевалила за 60 тис. грн/т

На торгах Української енергетичної біржі, які відбулися 8 листопада, ціни на скраплений газ зросли до 59 100-61 300 грн/т. Порівняно з минулим аукціоном середня вартість ресурсу «Укргазвидобування» збільшилась на 2 878 грн/т, до 60 573 грн/т, «Укрнафти» – на 3 927 грн, до 59 938 грн/т.

Сумарно на торги державні виробники виставили 5 909 т газу. Як зазначило джерело в одній з компаній, попит на газ колосальний, тому на аукціон виставили максимально можливі обсяги.  

На аукціоні «Укрнафті» за дві години вдалося реалізувати весь виставлений обсяг газу. Початкова ціна компанії становила 56 024 грн/т. Але протягом торгів вартість окремих лотів зросла до 61 240 грн/т.

Торги «Укргазвидобування» розпочалися зі стартової ціни 57 742 грн/т, і через деякий час досягли 61 200 грн/т. Компанія реалізувала 100% виставленого на торги ресурсу.

Зазначимо, що цього тижня атмосфера на аукціоні державних компаній була менш напруженою, ніж минулого. Боротьба за ресурс була відчутною, але явного ажіотажу вже не спостерігалося. Зі слів учасників торгів, психологічним бар’єром для багатьох покупців була ціна на рівні 60 000 грн/т.

На аукціоні приватних видобувних компаній вартість газу збільшилася до 58 440 грн/т. «На таких аукціонах учасників небагато. Це обумовлено невеликими обсягами, які виставляють компанії. Крім того, є питання до якості», – розповіли в одній із паливних компаній.

Згідно з моніторингом Консалтингової групи «А-95», за тиждень (з 1 по 8 листопада) середня вартість LPG в країні за умови постачання FCA збільшилась на 9 300 грн, до 58 510 грн/т.

Зі слів учасників ринку, погодні умови підняли попит на газ із боку зерносушарок. «Як тільки почалися дощі, запити на легкий газ відчутно зросли», – каже трейдер з Києва. За інформацією enkorr, партію американського пропану, яку нещодавно було імпортовано через південний кордон, успішно і досить швидко реалізували в чистому вигляді.

Активізація аграріїв стала додатковим чинником збільшення дефіциту ресурсу на ринку. «З одного боку, темпи постачань зараз вирівнялися, з іншого – попит збільшився, і це й не дає цінам відкотитися», – вважає представник великої компанії-оператора ринку. Втім, із сезонним падінням продажів у роздрібних мережах баланс ринку вирівнюватиметься.

Нагадаємо, що попит на газ внутрішнього виробництва, який виник ще в жовтні внаслідок черг на кордоні, підігрівається страйком польських автомобілістів. «Якщо через Раву-Руську газовозу проїхати вдалося, то на Ягодині все стоїть», – прокоментував ситуацію один із трейдерів. Наразі, згідно з даними сервісу «єЧерга», черга на польському кордоні становить 7-10 днів, хоча невідомо, наскільки реально виїхати у вказані терміни.  

«Зараз усі свої газовози ми переспрямували на південний кордон», – сказали  в одній із паливних компаній, додавши, що й там потрібно чекати черги на виїзд 10-12 днів.

 

 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти