У початок

Поляки блокують три пункти пропуску на кордоні з Україною (оновлено)

Перетин кордону через пункт пропуску «Ягодин–Дорогуськ» тимчасово ускладнено через страйк польських перевізників. Про це інформує «єЧерга».

«Ягодин–Дорогуськ». Перетин кордону через цей пункт пропуску тимчасово ускладнено через страйк польських перевізників», — йдеться у повідомленні.

Пізніше на сервісі «єЧерга» з’явилось повідомлення про блокування трьох КПП: «Ягодин–Дорогуськ», «Краківець–Корчова» й «Рава–Руська–Гребенне».

«Роботу митного поста «Ягодин» Волинської митниці знову паралізовано. 6 листопада 2023 року о 13.20 за київським часом розпочалася акція протесту польських перевізників. За оперативною інформацією з Дорогуська, основні вимоги її організаторів  — привернення уваги до ситуації на ринку транспортних перевезень у Польщі, скасування так званого «транспортного безвізу» для українських міжнародних перевізників, заборона на реєстрацію у Польщі транспортних компаній з капіталом, що походить із України», — йдеться у повідомленні Волинської митниці.

За попередньою інформацією, відсьогодні протестувальники пропускатимуть на годину по 1 вантажному транспортному засобу в обох напрямках.

«Товари 1-24 груп УКТ ЗЕД, які прямують через Польщу транзитом і щодо яких в сусідній країні встановлене ембарго, не підлягатимуть  пропуску зовсім. Це зменшить товаропотік через Ягодин у середньому в 25 разів порівняно із оптимальною кількістю транспортних засобів, що мають приймаються митними й прикордонними органами кожної зі сторін протягом доби. Цю кількість затверджено міжнародними меморандумами між Україною й Польщею», — повідомили на митниці.

Як повідомлялося раніше, польські перевізники анонсували блокування  переходів «Ягодин–Дорогуськ» і «Краківець–Корчова» з 3 листопада. Пізніше страйк було перенесено на 6 листопада.

Припинення роботи переходів може погіршити й без того складну ситуацію з перетином українсько-польського кордону, оскільки це призведе до збільшення навантаження на інші пункти пропуску. Вже протягом місяця виїзд у Польщу ускладнений через величезні черги на КПП.

Польща – важливий канал постачань нафтопродуктів на український ринок. У жовтні через польські кордонні переходи було імпортовано 25% обсягів бензину, дизпального й скрапленого газу, які відвантажувалися автомобільним транспортом.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти