У початок

Названо суму економії Індії на купівлі російської нафти

З початку 2023 року Індія заощадила на покупках російської нафти приблизно $2,7 млрд, скориставшись зниженою ціною на сировину через західні санкції. Таку суму з посиланням на дані індійської влади й власні підрахунки називає Reuters.

Індія стала найбільшим покупцем нафти у росії, замінивши у цьому статусі Євросоюз. Збільшення імпорту із російського напрямку дозволило їй різко скоротити закупівлі на Близькому Сході.

Загалом, як свідчать дані Міністерства торгівлі країни, за перші дев'ять місяців 2023 року Індія купила 69,06 млн тонн російської нафти, що становить 1,85 млн барелів на добу (б/д). Середня вартість у цей період становила $525,6 за тонну (близько $75 за барель) з урахуванням витрат на доставку і страхування.

Для порівняння, середня вартість нафти з постачаннями з Іраку за той самий період становила $564,46 за тонну. Ця країна залишилася на другому місці у списку експортерів в Індію, третє посідає Саудівська Аравія.

Така економія дозволила Нью-Делі підтримати національну економіку й послабити тиск на торговельний дефіцит. Проте, зазначається у матеріалі, Китай, з яким Індія змагається за регіональне лідерство, заощадив до $10 млрд. Досягти такого результату Пекіну вдалося за допомогою закупівель не лише російської нафти, а й сировини з Ірану й Венесуели, які також змушені продавати її дешевше через американський тиск.

Раніше аналітична компанія Kpler підрахувала, що у жовтні імпорт російської нафти в Індію різко скоротився. Порівняно з вереснем показники впали на 11%, до 1,58 млн б/д.

Основною проблемою з постачанням нафти в Індію для російських компаній залишається валюта для розрахунків. Достатнього обсягу рублів Індія не має, використання доларів заблоковано санкціями США, китайські юані Нью-Делі відмовляється використовувати з геополітичних причин, а вивести рупії за межі Індії майже неможливо через особливості місцевого законодавства.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти