У початок

Через збій у Норвегії ціни на газ у Європі досягнуть найвищого рівня 2024 року

Експорт газу з Норвегії у Європу різко впав 3 червня, оскільки закриття офшорного хабу Sleipner призупинило роботу наземного переробного заводу Nyhamna, повідомив оператор трубопроводу Gassco, піднявши європейські ціни до найвищого рівня цього року.

«У неділю стався інцидент на платформі Sleipner Riser, де нам сказали, що вони припиняють роботу», — сказав Reuters Альфред Хансен, керівник відділу операцій із системою трубопроводів у Gassco.

2022 року Норвегія випередила росію як найбільшого постачальника газу в Європу, оскільки повномасштабне вторгнення москви в Україну розірвало енергетичні зв’язки, які тривали десятиліттями.

Sleipner Riser є точкою з’єднання для трубопроводів Langeled North і Langeled South, що з’єднують завод Nyhamna на західному узбережжі Норвегії з терміналом Easington у Великобританії.

Обидва термінали було закрито в понеділок, згідно з даними прозорості, норвезькі номінації на постачання газу впали до 251 млн кубометрів на день з 300 млн куб. м на день, заявлених у п’ятницю, згідно з даними Gassco.

Орієнтовна європейська ціна на газ, голландський контракт на попередній місяць, зросла на 8,1%, до 37,40 євро/МВт•год, на 09:42 за Гринвічем, що є найвищим рівнем із середини грудня.

Gassco співпрацює з оператором Sleipner Equinor, щоб знайти оперативне рішення, але невідомо, коли проблеми буде розв'язано, сказав Хансен.

У той час як оператор заводу в Ніхамні Shell підтвердив, що проблема пов’язана зі Sleipner, представник Equinor спрямував усі запитання щодо цієї проблеми до Gassco.

Nyhamna здатна переробляти до 79,8 млн кубометрів на день, а поточне відключення призведе до реальних втрат 56,7 млн кубометрів 3 червня, зі слів Хансена.

Згідно з окремим повідомленням, у Британії термінал Easington на північному сході Англії з потужністю 72,50 млн кубометрів на день також було закрито через обмеження на видобуток.

Обидва заводи також будуть офлайн 4 червня, як показало оновлення на вебсайті Gassco.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти