У початок

Через санкції росія змушена продавати свою нафту зі знижкою $30 за барель – ЗМІ

Європейські переробники через санкції відмовляються від придбання російської нафти сорту Urals, внаслідок чого знижка на неї у Північно-Західній Європі зросла за тиждень на $1,75 за барель – до $30,2 за барель (на умовах cif Роттердам) щодо еталонного нафтового індексу в регіоні.

Як повідомляє цінове агентство Argus, польські компанії PKN Orlen і Grupa Lotos замість російської нафти почали купувати норвезький сорт Johan Sverdrup з Монгстаду, а іспанська Repsol, фінська Neste і шведська Preem у березні отримали північноморські сорти Asgard, інформує «Інтерфакс-Україна».

«Іракська держкомпанія Somo отримала запити від клієнтів у Європі на додаткові постачання нафти з Басри, але експортні можливості країни обмежені, повідомив іракський чиновник. Basra Medium є підходящою альтернативою Urals, але ставки фрахту менш сприятливі, ніж оренда суден для відвантаження сортів з Північного моря», – зазначає Argus.

Водночас агентство вказує, що темпи падіння цін на російську нафту стримує попит деяких азійських переробників. Зокрема, індійська Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL) 16 березня в рамках тендеру придбала у трейдера Vitol до 2 млн. барелів Urals з постачанням на початку червня.

Загалом у березні експорт російської нафти в Індію збільшився в 4 рази порівняно з аналогічним періодом торік – до 360 тис. барелів на добу.

Видання Financial Times повідомило, що країна закупила кілька партій нафти рф, оскільки європейські споживачі уникали таких постачань на тлі західних санкцій щодо Москви.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти