У початок

Бюджетний комітет Ради підтримав норму про спрямування акцизів з пального на дороги

Сьогодні Комітет ВР з питань бюджету на своєму засіданні розглянув урядовий законопроєкт №7669, який було подано у Раду 14 серпня ц.р., і рекомендував парламенту ухвалити його за основу і в цілому як закон. Про це повідомляє народний депутат України Ярослав Железняк у своєму телеграм-каналі.  

«Сьогодні Бюджетний комітет ВРУ підтримав закон #7669, яким прибирається норма, що гроші Дорожнього фонду йдуть винятково на закриття минулих боргів та військові видатки. Тепер буде знову на ремонт і будівництво доріг», – написав Ярослав Железняк, додавши, що проєкт закону підтримали 25 народних депутатів, двоє – утримались.

Зі слів Я.Железняка, «навіть чомусь вирішили, що пройде одразу за основу та в цілому».

Як відомо, на сайті Верховної Ради групою народних депутатів на чолі з Дмитром Разумковим (міжфракційне об’єднання «Розумна політика») зареєстровано альтернативний законопроєкт № 7669-1 щодо спрямування коштів державного дорожнього фонду на забезпечення потреб сектору оборони.

Як зазначено на сайті Бюджетного комітету, його також було розглянуто на сьогоднішньому засіданні комітету, проте підтримки він не отримав.

Як повідомляв enkorr, парламентський Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики планує у понеділок, 29 серпня, на своєму засіданні розглянути урядовий законопроєкт щодо повернення акцизного податку на пальне.

Нагадаємо, Верховна Рада 15 березня 2022 року ухвалила закон №7137-д, яким передбачила нульову ставку акцизу на бензин, дизельне пальне й скраплений газ і зменшення ПДВ з 20-ти до 7%.

Через п’ять місяців уряд вніс у Верховну Раду законопроєкт про скасування пільгового оподаткування на пальне, який було зареєстровано на сайті парламенту 14 серпня.

Урядовим документом пропонується запровадити уніфіковану ставку акцизу для всіх видів пального (бензини моторні, важкі дистиляти й інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан, ізобутан) обсягом 100,00 євро за 1000 л. Разом із тим уряд пропонує залишити пільговий ПДВ на пальне, який наразі складає 7% замість 20%.

На думку директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, після повернення акцизу ціни на нафтопродукти на АЗС залишаться на поточному рівні. Таку ж думку висловив і Олександр Кубраков, міністр інфраструктури України (Мінінфраструктури ініціювало подання законопроєкту).

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти