У початок

Brent торгується за $75,09 за барель

Ціни на нафту зросли в понеділок через побоювання, що загострення конфлікту на Близькому Сході може скоротити пропозицію в регіоні, і очікування, що значне зниження процентної ставки в США минулого тижня підтримає попит. Про це повідомляє Reuters.

Ф'ючерси на нафту марки Brent на листопад виросли на 60 центів, або на 0,8%, до $75,09 за барель на 04:15 за Гринвічем. Ф'ючерси на нафту в США за листопад виросли на 64 центи, або на 0,9%, до $71,64.

Обидва контракти виросли на попередній сесії завдяки підтримці зниження процентної ставки в США й падіння пропозиції в США після урагану «Франсін». Минулого тижня ціни на нафту зросли другий тиждень поспіль.

Пом'якшені економічні прогнози найбільших споживачів – Китаю й США – обмежили подальше зростання.

«Геополітична напруженість на Близькому Сході різко підвищилася між Ізраїлем і «Хезболлою», через що ціни на нафту можуть бути добре підтримані ризиками ширшого регіонального конфлікту», — сказав Єп Джун Ронг, ринковий стратег IG.

З його слів, однак зростання цін було дещо більш виміреним, що може відображати деякі застереження щодо фактичного впливу на постачання нафти, враховуючи, що конфлікт на Близькому Сході тягнеться вже деякий час із незначними перебоями.

«Хезболла», підтримуване Іраном угруповання, яке базується в Лівані, й Ізраїль обмінювалися сильним вогневими ударами у неділю, коли угруповання направило ракети вглиб північної території Ізраїлю після того, як зіткнулося з одними з найінтенсивніших бомбардувань майже за рік війни.

Війна різко загострилася минулого тижня після того, як вибухнули тисячі пейджерів і рацій, якими користувалися члени «Хезболли». Відповідальність за напад багато хто поклав на Ізраїль, який не підтвердив і не спростував відповідальності.

Попри те, що минулого тижня обидва контрольні показники нафти зросли більш ніж на 4% на тлі зниження ставок у США, зниження попиту в найбільшому імпортері нафти, Китаї, стримує зростання, сказала старший ринковий аналітик Пріянка Сачдєва.

«Попит на пальне все ще витає в повітрі», – зазначила вона, додавши, що зниження ставки в США «викликало занепокоєння, що ФРС могла передбачити хворі ринки праці».

Минулої середи Федеральна резервна система (ФРС) США знизила процентні ставки на піввідсотка, що стало більшим зниженням вартості запозичень, ніж багато хто очікував.

Зниження процентної ставки зазвичай стимулює економічну активність і попит на енергію, але аналітики й учасники ринку стурбовані тим, що центральний банк може помітити уповільнення ринку праці.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти